Localitatea Tismana situata in sud-vestul Romaniei, in partea de nord-vest a judetului Gorj, se invecineaza in partea de rasarit cu oras Pestisani, la apus cu oras Pades, la nord cu judetul Hunedoara, iar la sud cu oras, Godinesti si judetul Mehedinti. Satele apartinatoare orasului sunt: Pocruia, Sohodol, Isvarna, Costeni, Celei, Racoti, Vanata, Valcele, Topesti si Gornovita.
Localitatea este binecunoscuta deoarece, la nord, pe Valea raului Tismana se afla Manastirea Tismana, unul din primele monumente de arhitectura religioasa din Tara Romaneasca, alaturi de manastirile Vodita, Cotmeana si Cozia. De-a lungul timpului, Tismana a fost, respectiv, in aceasta ordine, targ al pastorilor in epoca precrestina, oras cand scaunul Banatului de Severin se muta in sec. al XV-lea, mai intai la Tismana, apoi in sec. al XVI-lea la Strehaia, iar la Craiova in sec. al XVII-lea, cetate, targ, comuna resedinta de plasa, statiune climaterica, comuna si, in final, prin referendum local, validat oras in anul 2004.
Incepand cu data de 16 iulie 1973 fostul sat Tismana, alaturi de alte 13 localitati, se declara, experimental, sat de interes turistic denumit "sat turistic". Ordinul ministrului turismului 744/1973 dorea o reparare a degradarii statutului localitatii climaterice Tismana la nivel de sat, prin declararea ei ca "sat turistic". In realitate, Tismana n-a fost "sat turistic" decat prin acel ordin. Securitatea interzicea cazarea turistilor straini in locuintele particulare.