Remetea, este una din marile localitati ale judetului Harghita, situata la o altitudine de 750 de metri, in partea de nord-est a Depresiunii Gheorgheni (numita si Depresiunea Giurgeului), la poalele muntilor vulcanici ai Gurghiului. Comuna are in componenta satele: Remetea (resedinta), Ciutac Sat, Fagetel, Martonca si Sineu.
Potrivit traditiei, fondatorul comunei Remetea a fost Bonifac Kendeffy, un calugar franciscan, care a fost aprodul cardinalului Gheorghe Martinuzzi, guvernatorul al Ardealului (1541-1551). In decembrie 1551 Martinuzzi a fost asasinat de generalii austrieci Castoldo si Pallavicini in castelul sau de la Vintu de Jos.
Potrivit legendei calugarul franciscan a sosit pe aceste meleaguri dinspre Gurghiu, mai precis dinspre Vf. Crucii, coborand de-a lungul Paraului Pietrii, care traverseaza asezarea si in prezent, spre raul Mures. Ii este atribuit si numele paraului. S-a stabilit pe dealul de pe malul stang al Muresului, unde a dus o viata de sihastru. De aici probabil numele localitatii: Remete inseamna "sihastru". Evenimentele acestea au avut loc in jurul anului 1560.
Primul document scris care atesta Remetea dateaza din 1567, cu ocazia unui recensamant a populatiei din Gheorgheni. In registrul populatiei sunt consemnate sase porti cu 30 de suflete din Remetea. Numele primilor capi ai familiilor de colonisti: Gyorgy Laszlo, Istvan Laszlo, David Tamas si Mihaly Antal.