Obiective turistice Vlahita, Harghita

Cele mai importante obiective turistice Vlahita

Biserica romano-catolica Campia Narciselor Complexul turistic din Baile Homorod Monumentul Eroilor Monumentul Szent Istvan Muzeul Szallo Statiunea Baile Homorod Strand termal Perla Vlahitei Vf. Harghita-Madaras (1.801 m)

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Harghita

Salina Praid Cheile Bicazului Lacul Rosu Lacul Sfanta Ana Statiunea Izvorul Muresului Statiunea Baile Homorod Statiunea Borsec Statiunea Praid Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas Cheile Varghisului Valea Uzului Barajul si Lacul Zetea Muntii Hasmas Muntii Harghita Cetatea Ciceului Statiunea Baile Tusnad Statiunea Harghita Bai Vf. Harghita-Madaras

Obiective turistice din zona Vlahita (15-25 Km)

Acumularea piscicola Sanpaul Baile Chiriu Baile Dungo din Craciunel Baile Szejke Barajul si Lacul Zetea Subcetate Castelul Miko Cetatea Hagymas Cetatea Kustaly Cetatea Szekely Tamadt (ruine) Cetatea Zetea Cheile Varghisului Conacul Miko Dumbrava Harghitei Galeria de arta Balazs Imre Manastirea Franciscana - Miercurea Ciuc Manastirea Franciscana din Odorheiul Secuiesc Muzeul de etnografie si arta Haaz Rezso Muzeul Portilor Secuiesti si monumentul funerar Orban Balazs Muzeul Secuiesc al Ciucului Pestera Meresti Poiana Castanelor din Craciunel Poiana Narciselor din Hagymasteto Popasul Pasarilor de la Sanpaul Statiunea Harghita Bai Valea Varghisului Vf. Piatra Tarcii Zona de agrement Paraul Satu-Mare

Despre Vlahita

Orasul Vlahita este situat in partea de sud a judetului Harghita, pe DN 132A, la 27 km distanta fata de Municipiul Miercurea Ciuc si Municipiul Odorheiu Secuiesc. Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia orasului Vlahita se ridica la 6.898 de locuitori, in scadere fata de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 7.042 de locuitori.

Vlahita este mentionata de G. Popa Lisseanu, A. Lapedatu si I. Lupas ca fiind un vechi cnezat al romanilor. Astfel ei arata ca intr-un document al regelui Ungariei din 1301 se atesta existenta unui duce roman Ursu, in zona Vlahitei, localitate numita in vechime Villa Olachalis; Ursu si romanii primesc inlesniri de la regele Ungariei la plata unor impozite Vlahita a fost atestata a doua oara din punct de vedere documentar in 1406 ca Villa Olachalis, satul romanilor.

In anul 1850 in Vlahita a fost dat in functiune un ciocan hidraulic pentru prelucrarea fierului, precum si un furnal de fier, proprietatea unui intreprinzator din Brasov. In localitate se prelucra fierul obtinut in exploatarea de la "Sfanta Cruce", aflata in sudul localitatii.

Cazare si obiective turistice localitati