Comuna Ghelari este asezata intr-una dintre cele mai pitoresti zone din Romania, in Tinutul Padurenilor. "Tinutul Padurenilor" se intinde pe versantul vestic al Muntilor Poiana Rusca, intre Valea Cernei si Valea Muresului. Locuitorii au fost numiti "padureni" de vecinii lor din Tara Hategului si zonele limitrofe pentru faptul ca intreg tinutul este inconjurat de paduri, nu poti ajunge aici din orice parte ai veni, fara sa traversezi o padure.
Pe teritoriul comunei Ghelari se gasesc peisaje de o frumusete neasemuita, obiceiuri populare nealterate si oameni minunati.In acelasi timp, pe teritoriul comunei Ghelari a fost descoperit unul dintre cele mai vechi furnale din lume, iar furnalul de la Govajdia a produs fonta pentru componente ale vestitului Turn Eiffel.
Prima atestare documentare scrisa, referitoare la minele de fier din Tinutul Padurenilor, apare pentru prima oara intr-un document din anul 1493: „oppidum Hunyad, ville volachales et montane ferri de Hunyod”. Intr-un alt document, din 1508, apare scris: „Oppidum Hunyad necnon... volachales et montana ferrea”. Un secol si jumatate mai tarziu, gasim o mentine mult mai clara, in Urbariul din 1681 – 1682, in care sunt insiruite topitoriile de fier din zona.