Obiective turistice Mosna, Iasi

Cele mai importante obiective turistice Mosna

Biserica Sf. Voievozi Cabana de vanatoare Bunesti Cetatea dacica Cetatuia Raul Mosna

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Iasi

Palatul Culturii Iasi Manastirea Hadambu Gradina Botanica Iasi Manastirea Vladiceni Conacul Polizu Manastirea Cetatuia Manastirea Bucium Parcul Copou Ateneul Tatarasi Muzeul Literaturii romane Bojdeuca lui Ion Creanga Manastirea Galata Manastirea Trei Ierarhi Palatul Sturdza de la Miroslava Teatrul National Vasile Alecsandri Iasi Castelul Sturdza Miclauseni Palatul Cuza Ruginoasa Zona de agrement Ciric

Obiective turistice din zona Mosna (15-25 Km)

Cabana de vanatoare Poieni Padurea Baciu

Despre Mosna

Comuna se afla in sud-estul judetului, pe malurile raului Mosna (care se varsa in Prut) si ale afluentului sau, Mosnisoara. Este deservita de soseaua judeteana DJ 244F, care o leaga spre nord de Raducaneni si Grozesti.

Pana la aparitia Legii comunale din anul 1863, prin care au fost introduse unitatile adiminstrative noi ca judetul, plasa, comuna, satul, satul Mosna facea parte din ocolul Podoleni, tinutul Falciu, forme administrative semnalate istoric inca din perioada de dupa domnia lui Alexandru cel Bun. Sunt referiri inca de la Dimitrie Cantemir in "Descrierea Moldovei" ca din anul 1703 se foloseste cuvantul Mosna pentru a numi paraul care izvoraste de sub dealurile Cetatuei si se varsa in Prut, prin una din baltile de la Calcea, de langa Podul Hagiului.

Asezarea este o localitate veche, cu un bogat trecut istoric, desi documentele scrise, descoperite pana acum, o mentioneaza doar in primele decenii ale secolului al XlX-lea, incepand cu anii 1803 si 1816 prin statistici si condici fiscale care evidentiau contributia fiecarui sat la visteria generala a tarii. Astfel, materialele arheologice descoperite in vatra satului si in marginea sa de sud-est, datate in secolele XVII-XVIII, pot dovedi existenta satului cu mult inainte de mentionarea documentara inainte de a invoca rezultatele cercetarilor arheologice de la Cetatea traco-getica din padurea Soci, care reprezinta blazonul istoric al satului, trebuie sa amintim si faptul ca Mosna figureaza pe o harta existenta la Muzeul Taranului Roman, intocmita pe la 1774. Este vorba de Harta Moldovei pentru a servi la Istoria militara a razboiului dintre Rusi si Turci.

Cazare si obiective turistice localitati