Municipiul Pascani este situat in partea de nord-est a Romaniei, pe valea Siretului, in vestul judetului Iasi. La sud se margineste cu comunele Miroslovesti si Stolniceni-Prajescu, la est cu Ruginoasa si Todiresti, la nord cu Vanatori si Lespezi, iar la vest cu Valea Seaca.
In partea de jos a orasului, la 208 m altitudine fata de nivelul marii, sunt localitatile suburbane Lunca Pascani si Blagesti, iar in partea din deal, la peste 250 m altitudine, gasim localitati suburbane Gastesti, Bosteni si Sodomeni.
Toponimul Pascani provine de la numele boierului Oana Pasca, stapanul acestor locuri in secolul al XV-lea. Numele orasului dateaza din 8 aprilie 1419, cand apare inscrisa ca denumirea unei mosii intr-un hrisov de danie din timpul lui Alexandru cel Bun, pe atunci existand un sat cu acest nume. La inceputul secolului al XIX-lea, a aparut langa sat si un targusor. Odata cu construirea caii ferate Liov-Cernauti-Iasi care trecea prin zona, targusorul, care in 1879 numara doar doua hanuri si cateva pravalii, a inflorit.
Prima atestare documentara dateaza din anul 1453 din timpul domnitorului Moldovei, Alexandru al II-lea. La sfarsitul secolului al XIX-lea, Pascani era o comuna rurala, resedinta a plasii Siretul de Jos a judetului Suceava, comuna formata din satele Targusorul Pascani, Gara Pascani, Fantanelele, Bratesti, Sodomeni, Bosteni, Gasteni, Topile, Valea Seaca, Contesti, Blagesti si Lunca, In 1931, Pascani a primit statut de comuna urbana in cadrul judetului Baia, avand in administrare si comuna suburbana Topile.In 1950, Pascani a primit statut de oras raional, resedinta a raionului Pascani din regiunea Iasi. In 1968, a pierdut statutul de centru administrativ, revenind la judetul Iasi, reinfiintat. In 1995, a primit titlul de municipiu.