Baia Mare

Municipiul Baia Mare, resedinta judetului Maramures, este un important centru urban din nord-vestul Romaniei. Este situat in partea vestica a judetului, in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al Raului Sasar, la o altitudine medie de 228 m. In anul 2011 Baia Mare avea un numar de 123.738 locuitori. Orasul Baia Mare este mentionat pentru prima data in 1142, in perioada regelui Geza al II-lea, sub numele de Asszonypataka – Frauenbach. A fost atestat documentar pentru prima data in anul 1329, sub titulatura de Rivulus Dominarum, care se traduce prin Raul Doamnelor.

In epoca bronzului este semnalata prezenta tracilor din care s-au desprins mai tarziu geto-dacii. Bazinul baimarean a facut parte din marele stat dac centralizat si independent creat de Burebista. Vastul material etnografic, folcloric si lingvistic, precum si dovezile arheologice si istorice ne confirma etnogeneza, vechimea si continuitatea statornica a romanilor pe aceste meleaguri.

Intr-un document din anul 1411 este pomenita pentru prima data monetaria Baia Mare, unul din cele mai vechi si vestite ateliere de acest gen din Transilvania. In 1446, domeniul Baia Mare, impreuna cu minele sale este trecut in proprietatea familiei Corvinestilor, drept rasplata pentru faptele de vitejie ale lui Iancu de Hunedoara impotriva invaziei otomane. In 1469 regele Matei Corvin a acordat localitatii dreptul de a se inconjura cu ziduri de aparare, astfel fiind construita cetatea medievala a Baii Mari. Cu toate acestea in 1490 Baia Mare a fost ocupata de trupele poloneze ale printului Ioan Albert. Din 1526 Baia Mare a trecut prin mai multe schimbari ale proprietarilor, incepand cu principele Ioan Zapolya.

Obiective Turistice

In ceea ce priveste arhitectura orasului, constructiile baimarene din zona veche a orasului (centrul istoric) sunt completate astazi de cele moderne, cu elemente specifice locale. Se evidentiaza zona comerciala, care cuprinde sediile bancilor, ale unor firme si magazinele cele mai mari din oras. Cel mai vechi centru din Baia Mare este in Piata Libertatii. In jurul pietii, exista multe constructii in stil baroc sau gotic, printre care si casa impresionanta a lui Iancu de Hunedoara. Aceasta a fost ridicata in 1446 si este parte a vechiului castel medieval ridicat de Iancu pentru sotia sa Elisabeta. Numita si Casa Elisabeta, este o constructie cu peretii foarte grosi, dar si cea mai veche constructie privata.

Turnul lui Stefan

este cea mai reprezentativa cladire din Evul Mediu din Baia Mare. A fost construit intre anii 1446 si 1468 in intentia construirii unei clopotnite pentru Catedrala Sf. Stefan, care a fost distrusa ulterior intr-un incendiu si nu mai exista. Turnul, construit din piatra masiva, a fost ridicat la initiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomita (1442) impotriva otomanilor. Intrarea in turn se face prin usa dinspre sud. Pana la primul nivel se ajunge pe o scara de piatra in spirala. De aici pana la foisor, accesul se face pe scari de lemn. Cladirea masoara circa 50 de metri si, din pridvor, ofera o panorama deosebita intregului oras.

In anul 1469 printr-un document privilegial regele Matia Corvin permite orasului Baia Mare sa ridice ziduri de piatra in scop de aparare, ziduri care erau strajuite de sapte turnuri. Bastionul Macelarilor, alaturi de Turnul Macelarilor, a facut parte din aceasta imprejmuire de piatra strajuind Poarta de Sud a cetatii, una din cele patru porti principale de intrare in oras. Turnul Macelarilor se mai numea si al “Munitiilor”, deoarece aici isi tineau soldatii de la acea vreme armele si praful de pusca. Se numea al macelarilor pentru ca aceasta breasla avea indatorirea sa-l foloseasca pentru a apara cetatea de eventualele atacuri straine.

In Baia Mare se gasesc si foarte multe muzee, precum: Muzeul Judetului Maramures, Muzeul de Arheologie si Istorie, Muzeul de Arta Etnografica si Populara, Muzeul Satului, Muzeul de Arta, Muzeul de Mineralogie.

Muzeul Judetului Maramures,

cu sediul in Bastionul Monetariei de pe Strada Monetariei, a fost deschis oficial in 1904. Construit in perioada 1734-1737, a avut in trecut o destinatie extrem de importanta pentru oras, prin achizitionarea metalelor pretioase, baterea si schimbarea monedelor, dreptul de purificare a metalelor. In cadrul Muzeului Judetului Maramures, functioneaza si Planetariul din Baia Mare. Planetariul Baia Mare este primul planetariu public deschis in Romania (in 1969) si unicul din Transilvania pana in 2010. Din anul 2006, planetariul este un departament de specialitate in cadrul Muzeului de Mineralogie. Holurile Complexului Astronomic, cu o suprafata de 120 m² gazduiesc o expozitie permanenta legata de miscarile aparente pe bolta cereasca.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale si valori de patrimoniul. Muzeul gazduieste o expozitie desfasurata pe 900 m², in care sunt expuse peste 1.000 de esantioane minerale, roci si fosile. In depozitele institutiei se afla alte 15.000 de piese. Muzeul Satului din Baia Mare prezinta patru zone etnografice din nordul Romaniei, cunoscute de-a lungul timpului ca tari: Tara Chioarului, Tara Lapusului, Tara Codrului si Tara Maramuresului. Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de catre unitatile de arhitectura pe care le prezinta.

Una dintre cele mai frumoase parti ale orasului este Dealul Florilor, unde Monumentul Soldatului Roman, opera lui Andrei Ostap, ii onoreaza pe cei care au murit luptand impotriva lui Hitler, in al doilea Razboi Mondial.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS