Obiective turistice Repedea, Maramures

Cele mai importante obiective turistice Repedea

Biserica ortodoxa ucraineana (1901) Lacul glaciar Vinderel Muntii Maramuresului Parcul Natural Muntii Maramuresului Turism de agrement si agroturism / turism rural Valea Repedea Vf. Farcau Vf. Mihailecu Vf. Pop Ivan

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Maramures

Cimitirul Vesel Sapanta Cascada Cailor Valea Vaserului Conacul Drahneilor Lacul Iezer Parcul National Muntii Rodnei Vf. Pietrosul Rodnei Statiunea Borsa Cheile Tatarului Parcul Natural Muntii Maramuresului Cheile Lapusului Muzeul Satului Maramuresean Lacul Bodi Inchisoarea Sighet Statiunea Ocna Sugatag Statiunea Mogosa Statiunea Suior Mocanita de pe Valea Vaserului Bisericile de Lemn din Maramures - Patrimoniu UNESCO

Obiective turistice din zona Repedea (15-25 Km)

Conacul Drahneilor Manastirea Izvorul Tamaduirii Padurea Petrovenilor Valea Ruscovei Valea Vaserului

Despre Repedea

Comuna Repedea este situata la o distanta de 120 km de municipiul Baia Mare-municipiu resedinta de judet, cele mai apropiate orase fiind Viseu de Sus la o distanta de 29 km, Sighetu Marmatiei 65 km. Localitatea Repedea ocupa o suprafata de 114 kmp si se suprapune in cea mai mare parte cu bazinele hidrografice Repedea si Pentaia.

Comuna Repedea se invecineaza la nord cu Ucraina, Regiunea Zakarpatea, la vest cu comunele Bistra si cu satul Crasna Viseului, la sud-vest cu comuna Ruscova, la sud cu comuna Viseu de Jos si orasul Viseu de Sus, la est cu comuna Poienile de sub Munte.

Asa cum rezulta din izvoarele scrise in slava veche, gasite in prima bisericuta de lemn construita in anul 1413, localitatea Repedea a fost atestata documentar in anul 1350. In aceste izvoare s-a mentionat ca pe teritoriul localitatii Repedea traia un grup de pastori, dintre care s-a identificat un locuitor pe nume Krevan. Este foarte probabil ca denumirea localitatii in limba ucraineana – Krevei- s-a dat dupa primul ei locuitor – Ivan Krevan. Acesta si-a construit o casa de lemn in partea de nord a comunei, pe versantul stang al paraului Tomnatec, acesta numindu-se si in prezent „Pole Krevanovi” (campul lui Krevan). Acest lucru este sustinut si intarit puternic prin traditia orala, pastrata in decursul secolelor, prin obiceiuri, datini, port national si in mod deosebit prin limba vorbita, care este ucraineana.

Cazare si obiective turistice localitati