Obiective turistice Rozavlea, Maramures

Cele mai importante obiective turistice Rozavlea

Biserica de lemn Sf. Arhangheli Turism de agrement si agroturism / turism rural

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Maramures

Cimitirul Vesel Sapanta Cascada Cailor Valea Vaserului Conacul Drahneilor Lacul Iezer Parcul National Muntii Rodnei Vf. Pietrosul Rodnei Statiunea Borsa Cheile Tatarului Parcul Natural Muntii Maramuresului Cheile Lapusului Muzeul Satului Maramuresean Lacul Bodi Inchisoarea Sighet Statiunea Ocna Sugatag Statiunea Mogosa Statiunea Suior Mocanita de pe Valea Vaserului Bisericile de Lemn din Maramures - Patrimoniu UNESCO

Obiective turistice din zona Rozavlea (15-25 Km)

Atelierul olarului Burnar Tanase Baile cu apa sufuroasa Dragomiresti Biserica de lemn din Barsana Biserica de lemn din Deal - Nasterea Maicii Domnului - Patrimoniul UNESCO Biserica de lemn din Poienile Izei Cuvioasa Paraschiva - Patrimoniul UNESCO Biserica de lemn din Sieu Bisericile de Lemn din Maramures - Patrimoniu UNESCO Icon Link Centre de confectionare de masti populare - Sacel Centre de sculptura in lemn - artizanat din Sacel Izvoarele de ape minerale din satul Glod Izvorul Albastru al Izei Izvorul de apa minerala Stramtori Izvorul de apa minerala Tarmure Izvorul de apa minerala Valea Lontroasa Manastirea de lemn din Barsana - Patrimoniul UNESCO Icon Link Manastirea din Botiza Manastirea Sf. Ilie Manastirea din Stramtura Muntii Maramuresului Muntii Tibles Muzeul satului Ieud Muzeul sculptorului Ion Barsan de la Barsana Muzeul Tarancii Romane Dragomiresti Padurea Delnita Padurea Scarisoara Padurea Ticera Parcul Natural Muntii Maramuresului Rezervatia Pestera si Izvorul Albastru al Izei Valea Izei Valea Vaserului

Despre Rozavlea

Comuna Rozavlea este situata in judetul Maramures, in zona de nord a Transilvaniei, in Depresiunea Maramures, pe cursul raului Iza, la aproximativ 80 de km est de municipiul Baia Mare, resedinta de judet, si la 35 km sud-est de Sighetu Marmatiei, capitala Maramuresului Istoric.

La originea numelului comunei Rozavlea stau mai multe legende si la fel de multe variante. Numele localitatii ar putea deriva din slavonul Rozavlete ("a se revarsa") sau de la sarbatoarea Rusaliilor. Insa batranii sustin ca numele localitatii este dat de o legenda. "Se spune ca, odinioara, Maramuresul istoric a fost locuit de oameni uriasi. Cu timpul, in acel loc a ramas doar un batran care avea o fiica, pe nume Rozalia. Plimbandu-se pe malurile Izei, fata a intalnit un tanar frumos, dar pitic, de care s-a indragostit. Pentru a putea fi impreuna, fata s-a rugat sa fie mai mica, iar flacaul mai mare. Ruga lor a fost ascultata si cei doi au facut nunta mare. Se spune ca din cei doi s-au nascut primii locuitori ai satului, motiv pentru care comuna a primit numele de Rozalia, devenit ulterior Rozavlea".

Comuna Rozavlea este una dintre vechile asezari din Maramuresul istoric, locuita de "dacii liberi" din cele mai vechi timpuri. In vremea cnezatelor si voievodatelor, Rozavlea a facut parte din Cnezatul de Vale al Bogdanestilor, fiind mentionata printre satele stapanite de Iuga, fratele lui Bogdan, inainte de anul 1353, an in care se da fiilor lui Iuga, Stefan si Ioan. Dupa 1424, asezarea devine centrul domeniilor urmasilor lui Iuga "Possessio Rozalyia". Tot din traditie, Rozavlea, fiind domeniu voievodal, a avut si o manastire, pana astazi existand in partea de jos a localitatii, locuri denumite ca: "sesul manastirii" si "dealul calugarului". In zilele noastre manastirea prinde din nou viata in zona cu pricina.

Cazare si obiective turistice localitati