Comuna Rozavlea este situata in judetul Maramures, in zona de nord a Transilvaniei, in Depresiunea Maramures, pe cursul raului Iza, la aproximativ 80 de km est de municipiul Baia Mare, resedinta de judet, si la 35 km sud-est de Sighetu Marmatiei, capitala Maramuresului Istoric.
La originea numelului comunei Rozavlea stau mai multe legende si la fel de multe variante. Numele localitatii ar putea deriva din slavonul Rozavlete ("a se revarsa") sau de la sarbatoarea Rusaliilor. Insa batranii sustin ca numele localitatii este dat de o legenda. "Se spune ca, odinioara, Maramuresul istoric a fost locuit de oameni uriasi. Cu timpul, in acel loc a ramas doar un batran care avea o fiica, pe nume Rozalia. Plimbandu-se pe malurile Izei, fata a intalnit un tanar frumos, dar pitic, de care s-a indragostit. Pentru a putea fi impreuna, fata s-a rugat sa fie mai mica, iar flacaul mai mare. Ruga lor a fost ascultata si cei doi au facut nunta mare. Se spune ca din cei doi s-au nascut primii locuitori ai satului, motiv pentru care comuna a primit numele de Rozalia, devenit ulterior Rozavlea".
Comuna Rozavlea este una dintre vechile asezari din Maramuresul istoric, locuita de "dacii liberi" din cele mai vechi timpuri. In vremea cnezatelor si voievodatelor, Rozavlea a facut parte din Cnezatul de Vale al Bogdanestilor, fiind mentionata printre satele stapanite de Iuga, fratele lui Bogdan, inainte de anul 1353, an in care se da fiilor lui Iuga, Stefan si Ioan. Dupa 1424, asezarea devine centrul domeniilor urmasilor lui Iuga "Possessio Rozalyia". Tot din traditie, Rozavlea, fiind domeniu voievodal, a avut si o manastire, pana astazi existand in partea de jos a localitatii, locuri denumite ca: "sesul manastirii" si "dealul calugarului". In zilele noastre manastirea prinde din nou viata in zona cu pricina.