Izvoare

Statiunea climaterica Izvoare se afla la 926 m altitudine (32 km de Baia Mare, resedinta judetului Maramures), pe un platou vulcanic, inconjurat de brazi, sub varful Ignis, in partea de SV a Muntilor Gutai. Intr-un cadru natural pitoresc, in mijlocul unui tinut spectaculos si plin de traditii, statiunea este refugiul perfect pentru vacante, team-building-uri, conferinte sau excursii montane.

Statiunea Izvoarele a aparut in anul 1934 cand un grup de membri ai Societatii Carpatine Ardelene au facut o excursie in Valea Sturului si, impresionati de frumusetile locului, au stabilit ca este imperios necesara construirea unei cabane in aceasta regiune. Acesta este inceputul istoric al locului numit „Izvoarele”. Pe data de 28 iunie 1936 este inaugurata „Cabana de la Izvoarele”, administrata la acea vreme de Mezey Elemer.

In iarna anului urmator, sectia sporturi de iarna a clubului Phonix, sub conducerea antrenorului austriac Carol Baldauf organizeaza aici primele cursuri de ski. Exercitiile au loc in imprejurimile Casei de adapost a Societatii Carpatine Ardelene, fiecare curs desfasurandu-se pe intervalul a 6 zile, de luni pana sambata, prima serie urmand sa-si inceapa activitatea luni 11 ianuarie 1937.

Obiective Turistice

Statiunea este cunoscuta la nivel national ca una dintre cele mai importante centre de recreere. Climatul tonic, stimulent, bogat in radiatii ultraviolete si cu o ionizare accentuata a atmosferei, ofera conditii excelente de odihna si de recuperare, oferind posibilitatea unei evadari din stresul si aglomeratia urbana. Partia de ski, care se afla la altitudinea de 900 de metri, este una de foarte buna calitate, si se poate schia pana in aprilie.

Una dintre cele mai importante atractii ale statiunii este desigur partia de ski, amenajata la standarde europene si omologata in 2006. Domeniu schiabil este de 1,4 Km. Partia de ski Cora are o lungime de 800 de metri fiind o partie omologata cu dificultate scazuta si medie. Beneficiaza de un sistem de transport pe cablu (teleschi).

Partia de ski Poiana Soarelui

are un grad de dificultate mic, lungimea de 365 m, diferenta de nivel de 50 m si beneficiaza de iluminare nocturna, dar nu si de zapada artificiala. Altitudinea la plecare este de 1.025 m, iar la sosire de 950 m. Este si ea deservita de teleschi.

Partia de ski Brazi

are un grad de dificultate mic, lungimea de 250 m, diferenta de nivel de 35m si nu beneficiaza de iluminare nocturna si zapada artificiala. Altitudinea la plecare este de 910 m, iar la sosire de 880 m si este deservita de teleschi. Parcul de tubing pe zapada sau iarba are o lungime de 200 de metri si este dotata cu sistem de transport pe cablu si cu 30 de tubi si 30 chei de urcare.

Pentru iubitorii muntelui, posibile trasee sunt: Cabana Brazi II, sub culmea Plesca Mare, si Cheile Tatarului, singurul defileu din tara format in roca de andezit (pe poteca, 3-3 1/2 ore); tinovul "Taul lui Dumitru" si varful Breaza (pe poteca, 1 -2 ore); varful Ignis (pe poteca, 1-2 ore), cu interesante stanci antropomorfe; pasul Paltin, Izvorul lui Pintea, varful Gutaiul Mare (pe poteca, 5-6 ore).

Amenajat pe o suprafata de 300 metri patrati, Jungle Park-ul se afla in centrul statiunii Izvoare, la aproximativ 11 km de Baia Mare. Numit si Parcul de aventura Izvoare, acesta este destinat grupurilor organizate pentru afaceri si turism si doar pentru sezonul estival. La Jungle Park nu lipseste adrenalina. Aici, se pot inchiria masini de teren pentru trasee off road propuse doar de organizatori sau de ATV-uri (unde adrenalina este garantata). Pentru cei care vor experimenta off road-ul, se ofera instruire pentru condus si suport pentru utilizarea accesoriilor, dar si asistenta, ghidaj si insotire individuala sau pe grupuri. Pentru ciclisti, parcul dispune de trasee prestabilite si de biciclete. In functie de nivelul apei, pe raul Mara, in perioada martie-iunie sau in Cheile Lapusului (la fel, in functie de nivelul apei), din aprilie-noiembrie se poate practica rafting-ul.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS