Drobeta Turnu-Severin

Drobeta Turnu-Severin, cu o populatie de 92.617 locuitori in 2011, este municipiul si resedinta judetului Mehedinti. In perimetrul lui intra suburbiile Dudasul Schelei, Gura Vaii si Schela Cladovei. Denumirea actuala a municipiului figureaza din 15 mai 1972. Este asezat in partea vestica a Olteniei, pe malul stang al Dunarii, la iesirea fluviului din defileu, in depresiunea subcarpatica a Topolnitei, pe drumul european E70, la 220 km sud-est de Timisoara, 113 km vest de Craiova si 353 km vest de Bucuresti.

Istoria orasului Drobeta Turnu-Severin pastreaza ca marturii obiecte ce au folosit drept unelte si arme in cea mai timpurie epoca din istoria omenirii – paleolitic. Dupa ce romanii isi consolideaza granita pe Dunare ei vor organiza numeroase expeditii impotriva dacilor ce vor culmina cu cele doua razboaie din vremea lui Traian (101-102 si 105-106). Drobeta intra in istorie o data cu inceperea acestor campanii romane conduse de Traian. Cercetarile recente au dovedit ca Drobeta era asezata pe o suprafata de teren, situata acum intre strazile Smardan si Calarasi, iar in Nord pana aproape de bulevardul Tudor Vladimirescu. Drobeta romana in evolutia sa cunoaste trei mari perioade distincte: cea a Antoninilor, a lui Constantin cel Mare si a lui Iustinian.

La sfarsitul secolului al VII-lea Drobeta a suferit de pe urma atacurilor avarilor din aceasta perioada nemaiexistand prea multe date despre viata localnicilor. Tinutul Severinului reapare in istorie in contextul presiunii regatului maghiar. Se pare ca denumirea de Severin vine de la numele consulului Septimius Sever, numit si Severineanul. In 1230 este construita Cetatea Severinului care a avut o importanta covarsitoare din punct de vedere militar. In anul 1524 cetatea va fi atacata si distrusa complet de trupele otomane conduse de Balibeg-pasa. Dupa daramarea cetatii Severinului acest nume va fi pastrat de platoul dintre Dunare, Topolnita si dealul Varanic.

Orasul modern Drobeta Turnu Severin are o istorie relativ noua fata de alte orase ale Romaniei. A aparut pe harta tarii si a lumii in urma decretului generalului Pavel Kiseleff din 22 aprilie 1833. Mehedintiul nu avea oras la Dunare, fostele cetati Drobeta si Cetatea Severinului disparusera cu secole in urma, oamenii retragandu-se mai la adapost din calea pradatorilor turci. Locul actualului oras este marcat de vestigiile Castrului roman Drobeta, Podului lui Traian si Turnului lui Sever, care se vad si astazi - semne emblematice pe harta istoriei.

Obiective Turistice

Drobeta Turnu-Severin are un potential turistic mare, datorita patrimoniului cultural si arhitectural: Port la Dunare; Castelul de Apa care da identitate orasului prin asezarea sa giratorie in axul principal al urbei; Muzeul Portile de Fier cu sectiile de arheologie si etnografie, cu parcul din fata sa, acvariu; Manastirea Vodita atestata in anul 1371 de Voievodul Vlaicu Basarab; Pestera Topolnita; Hidrocentrala Portile de Fier; Ruinele Piciorului Podului lui Traian; Ruinele Templelor Romane; Ruinele vechii Mitropolii a Severinului; Cetatea Medievala a Severinului.

Centrul orasului Drobeta Turnu-Severin,

conceput in secolul al XIX-lea, este un amestec de cladiri vechi fermecatoare si constructii noi. Planul strazilor orasului, conceput de Pavel Kiseliov si de principele valah Alexandru Ghica, reproduce o grila ordonata. Pe Bulevardul Carol I, strada principala a orasului, se afla cateva cladiri impunatoare ca biblioteca si centrul cultural. Intr-o scurta plimbare pot fi admirate, venind dinspre bulevardul Tudor Vladimirescu: Liceul de Arta "I. St. Paulian", Casa Tineretului, Colegiul Universitar Drobeta, Liceul Pedagogic Stefan Odobleja, Colegiul National Gheorghe Titeica si Obeliscul.

Vestigiile Castrului roman Drobeta,

Podul lui Traian si Turnul lui Sever, se pot vedea si astazi. Podul lui Traian a fost primul pod construit pe Dunarea de Jos, la est de Portile de Fier, in apropiere de orasul Drobeta-Turnu Severin. Scopul constructiei a fost de a facilita transportul trupelor si proviziilor necesare trupelor care luptau in Dacia. Drobeta a fost prima cetate din piatra ridicata in Dacia (103-105) de imparatul Traian, un castru roman de aparare si un important centru militar si politic, initial fiind construit pentru a adaposti 500 de soldati care asigurau paza podului.

Vestigiile fostului castru roman care apara baza militara a comandamentului, unde imparatul Traian si-a stabilit cartierul general in timpul iernilor 105 si 106 d.Hr., dovedesc importanta acestei constructii de pe malurile Dunarii in epoca romanilor, fortificata in cursul secolului al V-lea de bizantini. La vest de castru, pe malul Dunarii, se vad ruinele termelor (bailor) romane; s-au gasit in ziduri caramizi cu stampila legiunii a V-a Macedonica, semn al datarii constructiei bailor in acelasi timp cu constructia castrului si a podului. Din fostul castru roman construit nu s-au pastrat decat fundatiile si vestigiile termelor.

Cetatea Severinului

era cea mai importanta reduta strategica de pe Dunare, cine o cucerea acela isi asigura un cap de pod impotriva celorlalti si posibilitatea inaintarii spre noi cuceriri. Ruinele care se vad astazi nu provin doar de la o singura constructie. Existau doua incinte, una interioara si alta exterioara, cea din urma imprejmuita de un sant. Ca urmare a sapaturilor s-au scos la iveala o serie de turnuri patrate care flancheaza curtea interioara; doua sunt asezate pe latura care flancheaza incinta interioara, doua sunt asezate pe latura sudica in capetele extreme, iar alte doua situate pe latura interioara a zidului de aparare.

Castelul de apa din Drobeta Turnu-Severin

s-a ridicat dupa proiectul inginerului Ilie Radu. Constructia s-a realizat in conformitate cu proiectul aprobat de Consiliul comunal, la 10 iunie 1910, pentru alimentarea cu apa a orasului, alimentarea facandu-se direct din Dunare. Castelul de apa va fi terminat in 1913, dar inaugurarea se va face abia in 1914, cand s-a pus in functiune intregul sistem al alimentarii cu apa a orasului.

Spiritualitatea Drobetei este ilustrata de o serie de institutii muzeale, care definesc deopotriva istoria acestor locuri, traditiile populare si creatia artistica. Muzeul Regiunii Portilor de Fier este organizat in cadrul unei cladiri ridicate in intervalul 1923-1926 si destinate gazduirii elevilor interni ai Liceului Traian. El se afla pe malul Dunarii, langa ruinele Antichitatii romane (castrul si baile Drobetei, pod construit de arhitectul Apollodor din Damasc la ordinul imparatului Traian, in al doilea secol d.H.) si ale Evului Mediu roman (Mitropolia Severinului). Prezentarea actuala a expozitiilor dateaza din 1972 (Acvariu, Stiintele Naturii, Arheologie-Istorie) si din 1982 (Etnografie-Arta Populara). Aproximativ 4.000 de piese, provenind din trei mari colectii, sunt distribuite in 16 sali dedicate zonei geografice a Cheilor Dunarii, istoriei locale din epipaleolitic pana la jumatatea secolului al XX-lea si zonei etnografice a judetului Mehedinti.

Una dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniul, asezata in centrul municipiului Drobeta Turnu Severin adaposteste Muzeul de Arta. Impozanta cladire,cu o arhitectura aparte a fost construita de familia Sabetay, una dintre cele mai bogate si mai cunoscute din oras. Dar cele ce dau maretia si eleganta unui palat sunt decoratiile interioare. Eclectismul este vizibil. La parter, spatiu era destinat intalnirilor, receptiilor, meselor festive, vietii publice a familiei. Dominante sunt aspectele barocului tarziu, cu insertiuni de arta orientala. Theodor Aman, Grigorescu, Sava Hentia, Misu Popp, sunt cateva dintre numele prestigioase din arta sec. al XIX-lea. Este insa bine reprezentat si fenomenul plastic al sec. al XX-lea.

Cei dornici de o plimbare in aer liber sau agrement pot vizita: Parcul Rozelor, Parcul Tudor Vladimirescu, Skate Park, Zona de promenada Crisan, Padurea Crihala, Portul Drobeta Turnu-Severin, Patinoarul Drobeta si Bazinul Olimpic.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS