Obiective turistice Vanju Mare, Mehedinti

Cele mai importante obiective turistice Vanju Mare

Barajul Portile de Fier II - Gogosu Hidrocentrala Portile de Fier II - Gogosu Crama Orevita Mare Crama Vanju Mare Lunca Vanjului Padurea Fulga Parcul National Zona Umeda a Dunarii-Hinova Salcia

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Mehedinti

Cazanele Dunarii Podul lui Dumnezeu Statuia Chipul lui Decebal Fluviul Dunarea Manastirea Mraconia Insula Simian Pestera Ponicova Pestera Topolnita Manastirea Sf. Ana Parcul Natural Portile de Fier Manastirea Vodita Cetatea Severinului Pestera Veterani Lacul Zaton Manastirea Strehaia Manastirea Gura Motrului Satul de vacanta Mraconia Muzeul Regiunii Portilor de Fier Barajul Portile de Fier I - Lacul Gura Vaii

Obiective turistice din zona Vanju Mare (15-25 Km)

Castrul roman Hinova Fluviul Dunarea Portul Gruia Situri arheologice Gruia

Despre Vanju Mare

Vanju Mare este situat in sud-estul judetului Mehedinti in zona Vaii Blahnitei, la o distanta de 33 km de municipiul Drobeta Turnu-Severin pe drumul national Drobeta Turnu-Severin – Calafat. Vanju Mare cuprinde vechile sate Orevita Mare, care este cunoscuta ca localitate inca din 1652 pe timpul domniei lui Matei Basarab; Nicolae Balcescu; Bucura si Traian. Orasul se invecineaza cu comunele Vanjulet, Rogova, Poroina Mare, Corlatel, Punghina, Patulele.

Documentar, Vanju Mare apare ca localitate in anul 1772, pe vechea vatra a satului Orehovita, proprietate a manastirii Targoviste. Atunci, Ilinca Cioroboreanca cu fiii ei, Dumitru si Mihai, vand lui Barbu Capital Calutoiu o parte din mosia din Cioroboreni. Aceasta mosie se invecineaza cu mosia Vanjului, o localitate in care isi afla "casele si acareturile" capitanul de plai Barbu Calutoiu. Din document reiese ca Vanju Mare era, in 1772, o localitate deja constituita si suficient de puternica sa fie cel putin cea mai influenta a plaiului Blahnita, daca nu chiar resedinta acestuia.

Pe aceste meleaguri au existat suprafete intinse de paduri, detasandu-se ca pondere ulmul. Se presupune ca insasi denumirea localitatii ar proveni din limbajul popular din cuvantul "gaju", care, prin latinizare, ar fi devenit "vajul" si apoi "Vanju Mare". Adjectivul "Vanju" (vanjos) este atribuit unui ulm puternic si foarte inalt care era folosit ca punct de observatie, de unde se putea anunta trecerea turcilor pe drumurile Vidinului, azi soseaua Calafat - Drobeta Turnu-Severin.

Cazare si obiective turistice localitati