Cetatea Sighisoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighisoara. Sighisoara, este una dintre putinele cetati medievale locuite din aceasta parte a Europei si singura din Romania. Orasul se afla in judeul Mures, iar intemeierea acestuia este datata la 1191, dar prima atestare documentara a fost facuta in 1280. Localitatea este locuita de aproape 4.000 de ani, fiind atestata o asezare chiar din epoca bronzului, insa si din epoca fierului (asezari dacice). In 1999 cetatea a fost inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea “Perla Transilvaniei”. Arhitectura zonei a avut foarte multe influente. Se poate vorbi chiar de mai multe tipuri arhitectonice aici: arhitectura militara - sunt foarte multe ziduri si turnuri de aparare; arhitectura civila, care a fost influentata de oamenii bogati ai vremii, iar casele din oras stau marturie, precum locuinta primarului sau Casa Venetiana; arhitectura bisericilor se remarca prin Biserica din Deal si Biserica Manastirii, care au fost edificate in secolele XII-XIV. Tot legat de arhitectura, in Sighisoara se imbina atat elemente gotice, cat si de baroc si renascentiste.
In decursul secolului al XV-lea cetatea dobandeste forma sa actuala cu zidurile de incinta crenelate, cu drumurile de straja, cu cele 14 turnuri si 5 bastioane dintre care astazi s-au mai pastrat 9 turnuri si 2 bastioane. In interiorul zidurilor existau 164 de locuinte si 13 cladiri publice.