Obiective turistice Tupilati, Neamt

Cele mai importante obiective turistice Tupilati

Conacul Catargi de la Tupilati Hanul Ancutei Icon Link Hanul Razesilor Muzeul satesc Tupilati Tinutul Neamtului: cetatea, manastiri, rezervatia de zimbri Icon Link

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Neamt

Cheile Bicazului Lacul Rosu Hanul Ancutei Cetatea Neamtului Manastirea Sihastria Manastirea Agapia Manastirea Neamt Manastirea Bistrita Manastirea Varatec Barajul Bicaz si Lacul Izvorul Muntelui Manastirea Secu Statiunea Durau Casa memoriala Ion Creanga Cascada Duruitoarea Telegondola din Piatra Neamt Manastirea Durau Parcul National Ceahlau Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas Parcul Natural Vanatori Neamt Vf. Toaca Schitul Sihla

Obiective turistice din zona Tupilati (15-25 Km)

Catedrala Episcopala Roman Complexul de Agrement Moldova Conacul Cantacuzino din Serbanesti Icon Link Hanul Serbanesti Manastirea Razboieni Muzeul de Arta din Roman Muzeul de Istorie din Roman Muzeul de Stiinte ale Naturii din Roman

Despre Tupilati

Comuna Tupilati este asezata in partea central-estica a judetului Neamt, pe terasa superioara a raului Moldova, cu o forma alungita de la est spre vest, la o distanta de 40 km de resedinta judetului Neamt.

Spre est, teritoriul localitatii se intinde de o parte si de alta a raului Moldova, limitandu-se cu soseaua europeana E 85 Roman - Falticeni, invecinandu-se cu comunele Mogosesti (judetul Iasi) si Botesti (judetul Neamt). In partea de nord, teritoriul comunei se invecineaza cu Tibucani iar in partea de vest cu Razboieni.

Tupilati are in componenta sa 4 localitati (sate): Tupilati, Aramoaia, Totoiesti si Hanul Ancutei. Aceasta componenta i-a revenit dupa reforma administrativa din anul 1950. Pana atunci, comuna Tupilati era formata numai din satul Tupilati.

Cea mai veche atestare despre existenta satului Tupilati, o aflam dintr-o veche adnotare, pe o carte veche, daruita in anul 1676 schitului "Trei calugari" si formulata astfel: "Eu, vel, Comis Nicolae Catargi si cu giupaneasa mea Catrina, aforisesc acest ceaslov bisericii din deal de la Tupilati, fiind pribeag in Polonia (liov) 1676, de razmerita turcilor.

Numele comunei se trage de la pozitia ascunsa a satului, intre coline, paduri si munti si ca in lupta eroica a lui Stefan cel Mare de la Valea Alba, Razboieni, cu turcii si-a aranjat strajerii, fiind ascunsi tupilati intre dealuri.

Cazare si obiective turistice localitati