Orasul Scornicesti este situat in partea de nord-vest a judetului, mai precis in podisul Getic, platforma Cotmenei, la 48 km de resedinta judetului Arges, Pitesti, si la 25 km de cea a judetului Olt, pe drumul european E574 la intersectia acestuia cu DJ703C.
Pe teritoriul Scornicestiului (in satele Mogosesti, Jitaru si Constantinesti) au fost descoperite urme de cultura materiala din neoliticul tarziu si din epoca de inceput a bronzului. De asemenea au mai fost descoperite doua asezari getice (sec. II - I i.Hr.), necropola daco-romana (sec. III d.Hr.) si un cimitir medieval romanesc. In satul Teius s-a descoperit un valoros tezaur de cca. 6.000 monede de argint din care circa 2.000 emise in Tara Romaneasca in timpul lui Vladislav I si al lui Radu I.
Primul document scris pe 10 decembrie 1505 sub Radu cel Mare Voievod arata intrarea lui Badea din Suica si fiilor sai in satul Suica pe Neagra (Negrisoara) care le fusese daruit de catre Vlad Calugarul (1482-1495). La 16 septembrie 1519 este atestat satul Negreni, satele Scornicesti si Tatarai aflate pe locurile unde s-a construit orasul Scornicesti. Prin Legea administrativ teritoriala din 1968 prin care au fost reinfintate judetele, Scornicestiul a dobandit configuratia administrativa de astazi.