Orasul Comarnic este situat pe Valea Prahovei, in zona de contact e Subcarpatilor Prahovei cu prelungirile Muntilor Baiu. Din teritoriul administrativ al orasului Comarnic fac parte si localitatile Ghiosesti, Podu Lung, Poiana si Posada.
Prima atestare documentara a zonei dateaza din secolul al XV-lea, cand Comarnicul era un sat stapanit de boierii Margineni. Doua secole mai tarziu satul trece in stapanirea familiilor Cantacuzino si Filipescu pentru ca dupa inca doua secole sa ajunga in proprietatea domnitorului Gheorghe Bibescu.
In secolul al XIX-lea Comarnicul reprezenta o comuna alcatuita din satele: Comarnic, Poiana, Ghiosesti, Podul Vartos, Podul Neagului, Posada, Podul Lung, Podul Corbului si Secaria. Resedinta de comuna, Comarnic s-a extins de-a lungul timpului, astfel incat in 1925 integrase deja unele sate si mai avea in componenta doar: Comarnic, Ghiosesti, Podu Cerbului, Poiana, Posada si Secaria.
In 1931 satul Secaria a fost separat de Comarnic si a format alta comuna. Supusa schimbarilor administrative, comuna Comarnic a fost inclusa in plasa Sinaia (in 1931), in raionul Campina (in 1950) si apoi in regiunea Ploiesti. Comarnicul a fost declarat oras in 1968 cand a fost inclus in judetul Prahova si ocupa actualul teritoriu administrativ.
Numele localitatii Comarnic provine de la numele incaperii de la stana in care ciobanii tineau casul ”comarnic”. Si celelalte zone ce astazi alcatuiesc orasul Comarnic au primit denumiri de la ciobanii care isi cresteau turmele in aceste zone: Dealul Lanii, Valea Lanii, Plaiul Casariei, Podu Neagului, Podu Vartos.
Asezat parca strategic, la intersectia Sinaia - Breaza - Secaria - Talea, orasul Comarnic impresioneaza si atrage prin diversitatea peisajului: dealuri cu culmi domoale, depresiune inconjurata de paduri verzi de stejar, fag si brad, zone insorite tot timpul anului, apele limpezi ale Prahovei ce scalda teritoriul pitoresc.