Comuna Drajna este localizata in judetul Prahova, fiind asezarea cea mai veche din zona Vaii Teleajenului, localitate de mosneni (descendenti ai dacilor, cu pamant in proprietate, ulterior deveniti clacasi prin vinderea terenurilor aflate in proprietatea lor catre familia Filipescu). Din punct de vedere administrativ Drajna este alcatuita din satele: Catunu, Ciocrac, Drajna de Jos, Drajna de Sus, Faget, Ogretin, Piatra, Pitigoi, Plai, Podurile, Poiana Mierlei.
Numele comunei vine de la denumirea paraului Drajna (supranumita Drajnuta) care o strabate de la nord catre sud si care deriva din cuvantul draj care in limba slavona inseamna rau repede, energic.
In satul Drajna de Jos au fost descoperite numeroase vestigii arheologice din Epoca Bronzului (un depozit de seceri) dar si urmele unui castru roman construit in anul 106.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, teritoriul actual al comunei era impartit intre patru comune rurale, toate aflate in plaiul Teleajen al judetului Prahova: Drajna de Jos (cu catunele Drajna de Jos, Fagetul, Podurile si Chiritesti), Drajna de Sus, Catunul (cu satele Catunu si Poiana Mierlei) si Ogretinul.