Obiective turistice Mizil, Prahova

Cele mai importante obiective turistice Mizil

Baile Boboci Biserica Adormirea Maicii Domnului Biserica Sf. Ioan Biserica Sf. Treime Crucea din calcar spongios Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial Muzeul Vinului Gura Vadului Rezervatia naturala Liziera de pin negru la Stancaria Tohani Situl arheologic Budureasca Situl arheologic Casa de Cultura Situl arheologic Fefelei Situl arheologic podul peste raul Istau Zona de agrement Valea Dobrii Zona de migdali si smochini Gura Vadului

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Prahova

Castelul Peles Sinaia - Statiune turistica Slanic Prahova - Statiune turistica Busteni - Statiune turistica Auga - Statiune turistica Ploiesti Breaza - Statiune turistica Valea Doftanei Parcul Natural Bucegi Castelul Cantacuzino Poiana Tapului - Statiune turistica Babele din Bucegi Sfinxul din Bucegi Vf. Omu Cascada Urlatoarea Castelul Pelisor Salina Slanic Castelul Iulia Hasdeu Statiunea Slanic Prahova Manastirea Caraiman Crucea de pe Caraiman Statiunile turistice de pe Valea Prahovei

Obiective turistice din zona Mizil (15-25 Km)

Complexul Bellu Conacul Urlateanu Manastirea Jercalai Manastirea Varbila Situl arheologic Valea Calugareasca

Despre Mizil

Orasul Mizil este situat in estul judetului Prahova, pe artera principala care leaga Moldova de Capitala tarii, la ingemanarea dealurilor cu campia Baraganului si in preajma vestitelor podgorii ale Tohanilor, Istritei si Pietroaselor, in campia piemontana de la baza Dealurilor Istritei, in preajma podgoriilor din regiunea viticola Dealul Mare, pe malurile raului Ghighiu (denumit in trecut Isteu). Se invecineaza la est, cu jud. Buzau, la sud, cu com. Baba Ana, la vest, cu com. Fantanele, iar la nord, cu com. Gura Vadului. Distanta fata de resedinta judetului, municipiul Ploiesti, este de 35 km. Aceeasi distanta este intre Mizil si municipiul Buzau.

Denumirea localitatii provine de la vechiul substantiv turcesc “menzil” = serviciu de posta, olac. Cu vremea numele olacariei a suferit sincopa consoanei mediane “n” si transformarea vocalei “e” in “i”, iar dupa un timp denumirea s-a extins la intreaga localitate, care pana atunci se numea “Esteu”, de la numele paraului ce o traverseaza si care si el evoluase intre timp in “Iasteu” si, in cele din urma, in “Istau”. Orasul are in componenta si fosta localitate Fefelei, astazi contopita cu “urbea” si fiind cunoscuta drept cartier.

Prima mentiune documentara a localitatii pare a fi cea din catastifele Brasovului, in anul 1529. Spre sfarsitul sec. al XVII-lea si inceputul celui de XVIII-lea, in timpul domniei lui C. Brancoveanu (1688-1714), Istaul ajunge in proprietatea domnului, care isi construieste case domnesti la via Corbeanca Dealul Dumbravii) si infiinteaza un targ anual care va deveni vestit, ca si cel al Dragaicei, pe care de fapt il va continua.

Prin pozitionarea sa extrem de avantajoasa orasul poate dezvolta un turism de tranzit. De altfel, in vecinatatea orasului Mizil se afla o zona considerata rezervatie hidrologica cu izvoare minerale - Baile Boboci.

Cazare si obiective turistice localitati