Obiective turistice Stefesti, Prahova

Cele mai importante obiective turistice Stefesti

Biserica de lemn Nasterea Maicii Domnului (1780) Biserica Nasterea Maicii Domnului Hanul turistic Matei Plaiul lui Serban Voda Tabara scolara Stefesti Vf. Gorganului Vf. Paltinul 1.317 m

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Prahova

Castelul Peles Sinaia - Statiune turistica Slanic Prahova - Statiune turistica Busteni - Statiune turistica Auga - Statiune turistica Ploiesti Breaza - Statiune turistica Valea Doftanei Parcul Natural Bucegi Castelul Cantacuzino Poiana Tapului - Statiune turistica Babele din Bucegi Sfinxul din Bucegi Vf. Omu Cascada Urlatoarea Castelul Pelisor Salina Slanic Castelul Iulia Hasdeu Statiunea Slanic Prahova Manastirea Caraiman Crucea de pe Caraiman Statiunile turistice de pe Valea Prahovei

Obiective turistice din zona Stefesti (15-25 Km)

Barajul Paltinu Cabana Padurarului Casa Domneasca Matei Basarab - Brebu Casa Memoriala Nicolae Iorga Casele domnesti de la Brebu Castrul roman Malaiesti (101–118 e.n.) Complexul arhitectural de la Brebu Conacul Ciresanu din Gura Vitioarei Dealul Malaesti Dealul cu Semn Delusorul Manzului Fantana Rece Grota Miresii Izvoare sulfuroase Izvorul Baile Brebului sau La Saramura Lacul de apa sarata Baia Baciului Lacul de apa sarata Baia Rosie Lacul de apa sarata Baile Verzi Lacul Brebu Lacul Paltinu Manastirea Brebu Manastirea Sf. Antonie cel Mare Muntele de Sare - Slanic Prahova Muzeul de Arta Miedievala Brebu Muzeul de Arta religioasa Valenii de Munte Muzeul Etnografic Valea Teleajenului Muzeul Sarii Slanic Piatra Verde Rezervatia dentologica si geomorfologica Cheile Brebului Rezervatia La Brazi Rezervatia de Trandafiri Salbatici Salina Noua Salina Slanic Salina Veche Statiunea Cheia Statiunea Slanic Prahova Statiunea Valenii de Munte Statiunile montane de pe Valea Prahovei Statiunile montane de pe Valea Teleajelui Strandul Baia Baciului din Slanic Valea Doftanei Valea Prahovei Valea Stejarului Valea Teleajenului Valea Varbilaului Zona turistica Slanic Prahova

Despre Stefesti

Situata la 45 km de orasul Ploiesti, comuna Stefesti se afla in nordul judetului Prahova, pe valea paraului Varbilau, in zona colinara de la poalele Muntilor Grohotisu. Se invecineaza la est cu orasul Slanic, la sud cu comunele Varbilau si Cosminele, la vest cu comunele Alunis si Bertea, la nord cu Valea Doftanei, iar la nord-est cu comuna Izvoarele. In componenta comunei intra satele: Scurtesti, Stefesti (resedinta) si Tarsoreni.

Din punct de vedere etimologic, denumirea localitatii provine de la un antroponim mentionat si de Nicolae Iorga in Mosnenii de pe Varbilau si de pe Valea Buzaului (Acad. Rom., Memoriile sectiunii istorice, seria III, tom. XII, mem. 14, sedinta din 23 oct. 1931) „Stefestii” - locuitorii din Stefesti sunt urmasii mosului Stefu. Conform documentelor vremii numelui acestui ”Stefu” este specificat in Pomelnicul Manastirii Bistrita.

O alta varianta a denumirii comunei Stefesti face referire la primii locuitori care au venit din Ardeal, deoarece in comuna Poiana Sibiului exista doua varfuri de munte care se numesc: Steflesti si Pietriceana. Comuna Brebu, care este in apropierea comunei Stefesti, are in componenta satul Pietriceaua, astfel printr-o transformare lingvistica, de la Pietriceana a rezultat Pietriceaua si de la Steflesti a rezultat Stefesti.

Radacinile comunei Stefesti se regasesc in vremuri indepartate, primele informatii apar de pe vremea lui Neagoe Basarab (1513-1520) care in opera sa Invataturi catre fiul sau, Teodosie mentioneaza un oarecare Stefan, probabil ”mos Stefu” de care vorbea Iorga. In veacul al XVII-lea clucerul Hagi Stoian, impreuna cu sotia sa Ilinca ctitoresc Manastirea Adormirea din Valenii de Munte (1680) si o inzestreaza cu mosii intinse printre care si Stefesti.

Urmatorul document care face referire la localitatea Stefesti este zapisul lui Radu Branzea care vindea o funie de la Stefesti. Din aceeasi perioada exista si documentul de la 18 februarie 1756 care marcheaza iesirea din indiviziune a lui Marin din Stefesti.

Intr-un alt document din 1690, se atesta existenta comunei Stefesti in timpul lui Constantin Brancoveanu 1688-1714 ca sat care este inscris in condica de venituri si cheltuieli a domnului. Satul plateste dari catre domn, alaturi de satele Chiojdul Starchiojdul, Bataca, Ogretin, Batrini, Drajna. Pe langa plata darilor avea si indatoriri militare.

Cazare si obiective turistice localitati