Obiective turistice Urlati, Prahova

Cele mai importante obiective turistice Urlati

Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului Biserica de lemn Nasterea Maicii Domnului Biserica de lemn Sf. Mihail si Gavril Casa domneasca din viile Brancoveanului Complexul Bellu Conacul Urlateanu Manastirea Jercalai Manastirea Varbila Monumentul Eroilor din Razboiul pentru intregirea neamului Monumentul memorial din piatra Putul Frumos

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Prahova

Castelul Peles Sinaia - Statiune turistica Slanic Prahova - Statiune turistica Busteni - Statiune turistica Auga - Statiune turistica Ploiesti Breaza - Statiune turistica Valea Doftanei Parcul Natural Bucegi Castelul Cantacuzino Poiana Tapului - Statiune turistica Babele din Bucegi Sfinxul din Bucegi Vf. Omu Cascada Urlatoarea Castelul Pelisor Salina Slanic Castelul Iulia Hasdeu Statiunea Slanic Prahova Manastirea Caraiman Crucea de pe Caraiman Statiunile turistice de pe Valea Prahovei

Obiective turistice din zona Urlati (15-25 Km)

Baile Boboci Bazinul de inot Ploiesti Cabana silvica Marlogea Casa Memoriala I.L. Caragiale Catedrala Eroilor Tineri - Ploiesti Catedrala Sf. Ioan Botezatorul - Ploiesti Complexul muzeistic Bozianu Conacul boierului Stan Dragomir - Chiojdeanca Dealul Ciortea Gradina Zoologica Bucov Grota Hotilor Halele Centrale - Ploiesti Manastirea Apostolache (1595) Manastirea Turnu Targsoru Vechi Muzeul de Arta Ploiesti Muzeul de biologie Ploiesti Muzeul Ceasului Ploiesti Muzeul de Istorie Ploiesti Muzeul National al Petrolului Muzeul Vinului Gura Vadului Rezervatia arheologica Targusoru Vechi Rezervatia naturala Liziera de pin negru la Stancaria Tohani Rezervatia naturala Valea Pacurii Situl arheologic Apostolache Situl arheologic Budureasca Situl arheologic Casa de Cultura Situl arheologic Fefelei Situl arheologic podul peste raul Istau Situl arheologic Valea Calugareasca Strandul Bucov Valea Pacurii Zona de agrement Valea Dobrii Zona de migdali si smochini Gura Vadului

Despre Urlati

Urlati este un oras situat in zona colinara a Dealului Mare, pe valea Cricovului Sarat si pe dealurile din preajma. Se invecineaza, la nord-est, cu comuna Ceptura, la sud-est, cu com. Tomsani, la sud, cu com. Albesti Paleologu, la sud-vest, cu com. Valea Calugareasca, la vest, cu com. Plopu, iar la nord, cu com. Iordacheanu. Zona in care se afla situat orasul Urlati este favorabila din toate punctele de vedere dezvoltarii agriculturii, viticulturii si pomiculturii.

Potrivit Dictionarului terminologic si de regionalisme din 1872, numele cel mai vechi atestat a fost al unei cetati Stenota. Din cetate au ramas ruine. Denumirea Urlati ar putea sa fie o derivare a traducerii din slava a hidronimului Cricov (din krik "strigat", "urlet"). Ar fi si o versiune etimologica maghiara: Urlati ar reprezenta o adaptare romaneasca a termenului maghiar Varalatt "Subcetate" (aceeasi etimologie o au toponimele Orlat, Urlat).

Documentar Urlatiul este atestat pentru prima oara intr-un hrisov semnat de Neagoe Basarab, la 16 martie 1515, prin care voievodul intarea mai multe ocine manastirii Snagov si in care printre martori se afla si boierul Oancea din Urlati.

A doua mentiune documentara, cunoscuta, este hrisovul din 1527 - 1528, semnat de Radu de la Afumati, prin care voievodul reconfirma aceleiasi manastiri, dealul cu viile de la Poiana (in Valea Calugareasca ) si Valea Calugarilor a patra parte, cat tine ocina pana in apa Teleajenului, cu vinariciul (impozitul pe carciumi - n.n) si perperii (impozitul pe butile de vin si putinele cu struguri), partea domneasca si un vad de moara in Carciumari pe Cricov.

Orasul Urlati este situat pe Drumul Vinului si face parte dintr-un areal bogat in vestigii istorice de mare importanta, inconjurate de un cadru natural de o frumusete deosebita, caracteristica regiunii viticole Dealu Mare. Acest avantaj ii confera o serie de oportunitati din punctul de vedere al atractivitatii turistice.

Cazare si obiective turistice localitati