Obiective turistice Poiana Blenchii, Salaj

Cele mai importante obiective turistice Poiana Blenchii

Biserica de lemn Sf. Gheorghe Biserica ortodoxa din Gostila Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel Cheile Babei Sura Pintii

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Salaj

Gradina Botanica Jibou Statiunea Jibou Statiunea Boghis Castelul Banffy Rezervatia naturala Gradina Zmeilor Castelul Bethlen Castrul Roman Porolissum Manastirea Bobota Cheile Babei Lacul Varsolt Cetatea Almasului Herghelia de cai Bonanza Sinagoga Simleu Silvaniei Vf. Pietros

Obiective turistice din zona Poiana Blenchii (15-25 Km)

Culoarul Vaii Somesului Zona montana Francenii de Piatra

Despre Poiana Blenchii

Comuna Poiana Blenchii este asezata la extremitatea rasariteana a judetului Salaj, la 5 km de valea Somesului, pe soseaua Galgau–Targu Lapus la o distanta de 100 km de resedinta judetului, municipiul Zalau si la 25 km departare de municipiul Dej si de orasul Targu Lapus.

Satul Poiana Blenchii este asezat ca intr-o poiana la confluenta mai multor vai, un loc pitoresc inconjurat de paduri de fag si stejar. Din punct de vedere administrativ Poiana Blenchii se invecineaza la nord cu Coroieni, judetul Maramures, la sud si vest cu Galgau, judetul Salaj, la est se invecineaza cu Chiuiesti, judetul Cluj. Poiana Blenchii este centru de comuna, cu satele apartinatoare Gostila, la 5 km spre est, Falcusa, la 4 km sud-est, Magura, la 4 km spre nord-vest, Poiana Blenchii asezandu-se chiar in mijlocul acestora.

Inceputul satului se pierde in negura vremurilor trecute, inainte de anul 1500. Cea mai veche marturie scrisa despre existenta satului este conscriptia de la Reteag din 1553 cand cetatea Ciceului cu toate satele apartinatoare au fost luate de la domnul Moldovei Alexandru Lapusneanu de catre imparatul Ferdinand al Austriei.

Conform primelor atestari, la inceput, satul s-a numit simplu "Poiana" si a fost asezat pe un alt loc decat cel actual si asa se gaseste in toate documentele pana in 1620. In 1620 se gaseste scris pentru prima data intr-un document "Blanka-Poiana", iar la 1703 – "Blenki-Poiana". Primii locuitori au venit fugiti din Maramures si in prima jumatate a secolului al XVI-lea, rand pe rand vin tot mai multi locutori si se intemeiaza noul sat Poiana Blenchii. Dupa 1920 apartinea de judetul Somes, iar din 1968 apartine de judetul Salaj.

Cazare si obiective turistice localitati