Satu-Mare

Orasul Satu-Mare se afla in partea de nord-vest a Romaniei si este resedinta judetului cu acelasi nume. Situat la o altitudine de 126 m, orasul este asezat pe o terasa constituita din lunca aferenta Somesului inferior, pe ambele laturi ale raului. Satu-Mare, cu o populatie de 102.411 locuitori la recensamantul din 2011, este cel mai mare oras al judetului Satu-Mare, si al doilea ca marime din regiunea Maramures-Satmar.

Orasul actual s-a format prin unirea, in secolul al XVIII-lea, a doua localitati: Satmar si Mintiu. Satmarul este amintit in Gesta Hungarorum, opera notarului anonim al regelui Bela al III-lea, drept castrum Zothmar. Anonymus relateaza ocuparea cetatii aparate de Menumorut de catre maghiari si plaseaza aceste evenimente in secolul al X-lea. Existenta unei cetati de pamant in zona este atestata inca dinaintea primului atac al mongolilor (1241-1242), insa lipsa informatiilor ulterioare invaziei ne indeamna sa credem ca fortificatia nu a facut fata asediului. Dupa traditie, Mintiul a fost intemeiat in secolul al XI-lea, de colonisti germani adusi pe aceste meleaguri de regina Gisella, sotia regelui Stefan I al Ungariei.

Urmatoarele informatii privind existenta cetatii Satu-Mare le avem din secolul al XVI-lea. In acele vremuri, pericolul turcesc devine mai stringent, fiind astfel necesara imbunatatirea sistemului defensiv al intregii zone. Cetatea este atunci reconstruita dupa modelul italian. Cetatea a existat pana in 1705, cand, in timpul razboiului de eliberare condus de Francisc Rakoczi II, acesta a ordonat distrugerea ei. Austriecii au continuat distrugerea fortificatiei, care a durat pana la 1723. In 1786 mai erau vizibile doar santurile, iar astazi numai urma unor strazi indica amplasamentul fostei cetati. Pacea care a pus capat luptelor razboiului principelui Rakoczi, cunoscuta in istorie drept Pacea de la Satu-Mare, a fost semnata in cladirea de pe locul actualului Muzeu de Arta (casa Vecsey) din centrul orasului, in 29 aprilie 1711.

Obiective Turistice

Unele dintre principalele atractii din oras dateaza din secolul al XVIII-lea: Primaria Veche, baracile militare, Catedrala Catolica si bisericile reformate. Primul parc a fost infiintat in 1844. Pe strada 1 Decembrie 1918 se gaseste Biserica Ortodoxa Sf. Arhangheli Mihail si Gavril. Alte cladiri de pe aceeasi strada arata o parte din farmecul vechiului oras. Orasul vechi, care se intinde de la nord de raul Somes, contine unele dintre cele mai importante atractii din oras. In jurul Pietei Libertatii se gasesc mai multe biserici, muzee si hoteluri.

Pe latura estica a pietei Libertatii, in vecinatatea palatului episcopal din str. 1 Decembrie 1918, se gaseste cea mai importanta cladire a centrului orasului Satu-Mare: Catedrala romano-catolica. Lucrarile de construire au inceput in jurul anului 1830, si s-au finalizat in 1837. In ciuda faptului ca nu s-au pastrat documente concrete referitoare la edificarea catedralei, unii specialisti considera ca este vorba de opera arhitectului Jozsef Hild, datorita analogiei cu catedrala sa din Eger (Ungaria), avand un spatiu central acoperit cu o cupola, respectiv fatada principala cu colonada si doua turnuri.

Stilul Bisericii Ortodoxe Sf. Arhangheli Mihail si Gavril este inspirat de arhitectura romaneasca traditionala, cu o cupola de pandantive, cu un pronaos flancat de doua turnuri laterale cu logii, cu portalul de intrare monumental, trasat de o arhibolta cu profiluri bogat ornamentate, cu brau in torsada si vrejuri de acant. Planurile constructiei au fost elaborate de arhitectii Victor Smigelschi si G.P.Liteanu. In interior se afla o nava centrala cu doua nave laterale cu logii deasupra si avand cate patru deschideri delimitate de coloane duble. Deasupra pronaosului se afla un balcon. Capitelurile tuturor coloanelor sunt realizate in maniera brancoveneasca. Zugravirea si pictarea interiorului au fost realizate de Schnell si fratii Profeta. In subsolul catedralei se afla o colectie de carti vechi, icoane si obiecte de arta.

Sinagoga Mare

a fost construita intr-un stil maur si are o fatada tripartita cu avancorp central. In total, in orasul Satu-Mare au fost construite trei sinagoge. Prima este Sinagoga Neolog care a functionat intre anii 1905-1965.

Constructia Bisericii Reformate "cu lanturi" s-a desfasurat pe parcursul a 9 ani (1793-1802) in conceptia arhitecturala de maniera baroca a lui Preinlich Sigismund. Face parte din tipul planimetric al bisericilor-aula cu turn acrosat. Este imprejmuita cu stalpi legati intre ei cu lanturi forjate, de aici si denumirea "biserica cu lanturi". Pastreaza valoroase piese de inventar: farfurii, discuri si potire, datate intre 1657-1679; clopotul cel mare din turn (cel mai vechi clopot din orasul Satu-Mare) dateaza din anul 1633. Mobilierul este realizat, intre anii 1799-1807, din lemn de stejar, de catre mesterul tamplar Fritz Iosif. In anul 1814 biserica este dotata cu o orga realizata de maestrul Galli.

Turnul Pompierilor

are o inaltime totala de 47 m si o inaltime cursiva de 34 m. A fost construit in anul 1904 din initiativa episcopului Gyula Meszlenyi, fiind proiectat de Ferencz Dittler si construit de Lajos Vajnai. Datorita inaltimii, turnul oferea o privire de ansamblu asupra orasului fiind folosit in acest sens pentru prevenirea si protectia incendiilor. Cupola decorativa este realizata din lemn iar invelitoarea din tabla de cupru. In varful cupolei este montata o veche stema a orasului.

La AquaStar, primul aquapark din Satu-Mare, se pot petrece cateva zile de relaxare totala. AquaStar este atractia principala a viitorului Complex turistic-balnear, proiectat pe un perimetru de 20 ha. Aquaparcul se afla la 3 km de la centrul istoric al municipiului Satu-Mare, la 10 km de granita cu Ungaria si la 25 km de granita cu Ucraina. La Aquastar puteti incerca cele trei piscine interioare cu apa incalzita la 32-34°C, piscine de relaxare si distractie care va ofera hidro-aeromasaj sau inot. Amatorii de apa termala au la dispozitie doua bazine cu apa termala la o temperatura de 36-38°C. Un bazin este in aer liber iar al doilea este semi-acoperit. Pe langa zona acvatica a complexului nu trebuie sa ratati zona dedicata saunelor.

Apele geotermale sunt valorificate la Aquastar, fiind recunoscute calitatile si beneficiile ei curative si in sezonul rece. Apele termale de la Aquastar sunt folosite in curele de tratament de tip bai si sunt indicate in diferite afectiuni cum ar fi cele ale aparatului locomotor (reumatismale, artrite, postraumatic), afectiuni neurologice periferice (pareze, parestezii, polineuropatii), afectiuni ginecologice inflamatorii, afectiuni ale aparatului respirator si afectiuni cutanate.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS