In sudul judetului Sibiu, pe valea raului Sadu, la o altitudine de 750-800 m si inconjurata de dealuri si munti inalti de 1.000-1.800 m, se afla comuna Rau Sadului. Parte a regiunii Marginimea Sibiului, localitatea este situata la 35 km de municipiul Sibiu, 21 km de Talmaciu si la 14 km de comuna cea mai apropiata, Sadu.
Satul Rau Sadului este format dintr-o singura strada intinsa de-a lungul si indeosebi in partea stanga a raului Sadu, pe o lungime de 7km.
Conform surselor documentare existente, primii locuitori au venit in jurul anului 1726, sau cel mai tarziu, 1750 din comuna Rasinari si s-au asezat pe valea raului Sadu, ca urmare a conditiilor grele de trai, de la inceputul secolului al XVII-lea. Ei se numeau Ciupar, Bebera, Maelat si Fleschin, iar numele lor il poarta si azi cele patru catune din care este alcatuita comuna (Ciupari, Beberani, Maelati, Fleschinesti sau Fundu Raului).
In cartea istorica a comunei au fost atestate in zona primele asezari omenesti inca de la 1600. Descoperirile arheologice ulterioare le confirma, fiind gasite urme ale civilizatiei dacice pe aceste meleaguri.