Falticeni

Falticeniul se afla in vestul Podisului Falticeni – subunitate a Podisului Sucevei - invecinandu-se la vest cu Campia piemontana Baia, la nord cu Depresiunea Liteni, cea mai mare parte a intravilanului fiind asezata pe terasele Somuzului Mare, afluent de dreapta a Siretului. Orasul este situat in partea de sud-est a judetului Suceava, pe soseaua Europeana E85, la 80 km de Roman si 25 km de Suceava. Din Falticeni se vad culmile Muntilor Stanisoarei (altitudinea maxima 1.531 m in varful Bivolul), Dealul lui Ciocan (624 m), Dealul Inalt (503 m), Culmea Plesului (915 m). La recensamantul din anul 2011, localitatea avea o populatie de 24.619 locuitori, fiind al doilea centru urban ca marime al judetului Suceava.

Primele referiri atestate documentar despre asezarea de astazi dateaza din secolul al XIII-lea. Viitorul targ s-a constituit din satele existente in 1780 si a devenit notoriu (sec. al XIX-lea) prin Iarmarocul de Sf. Ilie care, dupa cel de la Leipzig, era una dintre cele mai cunoscute rascruci comerciale din Europa. Izvoarele arheologice atesta existenta unei asezari pe aceste meleaguri din vremuri mult mai indepartate. Orasul Falticeni s-a constituit pe locul unor stravechi asezari rurale. Satul Soldanesti, actualul cartier de est – este atestat in 1384. Satul „Fulticeanii”, care avea sa dea numele asezarii urbane de astazi, este atestat intr-o mentiune documentara din anul 1435. Oficial, actul de nastere a targului dateaza din 8 august 1780, cand domnitorul Moldovei, Constantin Moruzi, a poruncit „sa se faca targ nou, la tinutul Sucevei”. Noul targ se nastea in punctul unde se incrucisau cateva drumuri comerciale importante.

Obiective Turistice

Municipiul Falticeni, numit de cunoscatori WEIMAR al Moldovei, s-a impus ca centru spiritual, un oras muzeu in care peste o suta de mari personalitati ale culturii, artei si stiintei nationale s-au nascut, au trait, au creat si si-au lasat roadele activitatii lor in aceasta oaza de spiritualitate romaneasca.

Orasul Falticeni are o mare importanta culturala in cadrul judetului Suceava, avand un mare numar de muzee si de monumente (Monumentul tuturor eroilor neamului, Statuia Granicerului, Bustul Maiorului Ion Nicolae, Monumentul Eroilor, Bustul domnitorului A.I.Cuza, Monumentul Eroilor din Soldanesti). Turistii care ajung in Falticeni pot vizita Complexul Muzeal care are in componenta Galeria Oamenilor de Seama, Muzeul de Arta Ion Irimescu, Casa Memoriala Mihail Sadoveanu situata pe Ulita Radasenilor, Muzeul Apelor Mihai Bacescu unde sunt expuse specii de vietuitoare de o rara frumusete si importanta stiintifica, etc.

Convingatoare fresca a vietii si creatiei unor personalitati ale culturii, artei si stiintei romanesti, Galeria Oamenilor de Seama Falticeni si-a deschis portile la 16 Iunie 1972, in casa donata de scriitorii Horia si Vasile Lovinescu, sub directa indrumare a cronicarului Eugen Dimitriu. Muzeul de Arta Ion Irimescu din Falticeni, inaugurat la 10 februarie 1975, contine 313 lucrari de sculptura, peste 1.000 de lucrari de grafica, la care se adauga si biblioteca personala (peste 1.500 de volume) si o colectie de pictura si grafica in dezvoltare.

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

prezinta documente, scrisori, volume antume si postume, traduceri, scrisori, mobilier care au apartinut scriitorului Mihail Sadoveanu (1880 - 1961) si familiei sale. Casa a fost construita in anul 1908, dupa schitele scriitorului Mihail Sadoveanu, care a locuit aici intre 1909 si 1918. Casa a fost transformata in muzeu in 1987.

Muzeul Apelor Mihai Bacescu

a fost organizat in perioada 1980-1982 si inaugurat la 17 august 1982, la initiativa si sub indrumarea academicianului Mihai Bacescu si a doamnei profesor dr. Ileana Craciun. Este singurul muzeu din tara cu o tematica despre viata din apele terestre si din marile si oceanele lumii, fiind dotat cu peste 750 de piese valoroase aduse din expeditiile academicianului in marile si oceanele lumii, alaturi de un insemnat numar de lucrari din cele peste 480 publicate. Cateva exponate sunt de exceptie: bureti de mare, corali, scoici producatoare de perle, calmari, homari, stele si arici de mare, sturioni, serpi veninosi, broaste testoase, crocodili.

In Falticeni se mai pot vizita si Biserica de lemn „Sfantul Gheorghe” - biserica-monument istoric construita in secolul al XVIII-lea; Biserica „Sf. Voievozi-Gradini” - biserica-monument istoric construita in 1807; Biserica romano-catolica „Sfantul Anton de Padova” - biserica construita in 1858; Sinagoga Mare - construita din lemn in 1795 si reconstruita din piatra si caramida in 1852. Din Falticeni se pot face diferite excursii la bisericile si manastirile aflate in zona.

Falticeni este un punct de reper pentru cultura si stiinta nationala. Un mare numar de persoane marcante s-au format si au creat in Falticeni. Dupa Bucuresti si Iasi, Falticeniul este al treilea oras din tara ca numar de scriitori autohtoni. Raportat, insa, la numarul de locuitori, Falticeniul se situeaza pe primul loc in Romania.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS