Radauti

Radauti este un municipiu din judetul Suceava, in nord-estul Romaniei. Situata pe taramul binecuvantat si mirific al Bucovinei de sud, localitatea Radauti este atestata documentar pentru prima data intr-un hrisov din 16 noiembrie 1393 a domnitorului Roman Musat. La recensamantul din anul 2011, localitatea avea o populatie de 22.145 locuitori, fiind al treilea centru urban, ca marime, al judetului. Unii atribuie intemeierea Radautiului Voievodului Radomir, de la numele acestuia provenind si denumirea orasului. Alte surse sustin ca denumirea de Radauti ar proveni din latinescul Rothaceum, o colonie intemeiata de romani in acest spatiu.

Urme arheologice din epoca pietrei si civilizatiei geto-dace situeaza vechimea localitatii in perioada de formare a poporului roman si a limbii romane. Dupa unii istorici Radautiul ar fi fost cunoscut ca asezare stabila inca din timpul dacilor sub denumirea de Rottacenum – data de ostasii garnizoanei romane de peste raul Siret. Radautiul face parte din vechile domenii voievodale. Este presarat cu lacase de cult de diferite confesiuni, care sunt adevarate destinatii de pelerinaj si de incantare.

In 1819 Radautiul a primit certificatul de „targ”; in 1852 a trecut la rangul de „oras”; in 1854 se numea „centru districtual”; intre 1854 si 1944 a fost capitala de judet; iar intre 1952 si 1968 a fost sediu de raion in cadrul judetului Suceava. Perioada 1968-1990 a insemnat pentru Radauti o perioada de inflorire, de dezvoltare accentuata devenind principala zona, dupa municipiul Suceava, ca importanta economica, turistica, suprafata si numar de locuitori, incununata de conferirea statutului de municipiu.

Obiective Turistice

Chiar in zona centrala, orasul isi etaleaza principalele sale obiective turistice, plasate intr-un cadru arhitectonic aparte. Aici se inalta, nu departe de vechiul centru monahal din Radauti, unde se afla astazi Manastirea Bogdana, Catedrala din Radauti, avand hramul Pogorarea Sfantului Duh.

Manastirea Bogdana

a fost zidita pe locul unui locas de cult din lemn de catre Voievodul Bogdan I intre anii 1359 – 1365. Numele “Bogdana” provine de la numele ctitorului acestei manastiri. Este prima constructie religioasa din piatra din Moldova, pastrata in forma ei originala pana astazi, de aceea este un adevarat monument de arhitectura. Primul strat de pictura interioara a bisericii dateaza din timpul lui Alexandru cel Bun (sfarsitul sec. XIV-lea – inceputul sec. al XV-lea). Unii istorici spun ca aici este inmormantat si Petru I Musat. Altii spun ca domnul care si-a mutat resedinta voievodala de la Siret la Suceava ar fi ingropat la biserica Sf. Gheorghe Mirauti. Acum biserica este muzeu. Slujba se face foarte rar.

Tot in zona centrala a orasului gasim si Muzeul Etnografic Samuil si Eugenia Ionet. Cladirea muzeului, construita in 1860, este monument de arhitectura si adaposteste o bogata colectie de etnografie, de peste 8. 000 de piese: ceramica (ceramica smaltuita si colorata de Radauti, Kuty, Paltinoasa, Siret, ceramica neagra de Marginea), unelte si ustensile folosite in industria casnica textila, tesaturi de interior, port popular din zona, podoabe, mobilier, obiecte din corn, os si metal, instalatii tehnice traditionale, ustensile agricole si pastorale, icoane si arta plastica. De remarcat este faptul ca, Muzeul etnografic din Radauti este cel mai vechi din Moldova, fiind deschis in aprilie 1934. Este singurul muzeu din tara in incinta caruia functioneaza un atelier de olarie, in care se lucreaza atat ceramica traditionala cat si ceramica de factura noua.

Un alt obiectiv important al orasului este Herghelia-hipodrom Radauti. Infiintata in anul 1872, de catre statul Austriac, herghelia detinea la inceput un numar de 1.400 de armasari. Printre primii armasari ai hergheliei au fost: 5 armasari arabi, 2 turcesti, 1 transilvanean si 1 Barbarino adus de la mosia contelui Bethlem din Ungaria. In prezent detine armasari de reputatie internationala si numeroase rase: dahoman, el-sbaa, gazal, hadban, koheiland, mersuch, shagya, siglavy-bagdady si multe altele. Turistii ce viziteaza herghelia pot practica activitati precum: plimbari pe ponei sau cal, plimbare cu trasura, cursuri de calarie pentru incepatori sau avansati sau demonstratie si prezentare ecvestra.

Unul din punctele de atractie a Radautului, aflat pe drumul ce duce spre Marginea, este Gradina Zoologica. Modernizata in 2011, gradina zoologica amplasata pe strada Stefan cel Mare se intinde pe o suprafata de 10 ha. Aici sunt, in prezent, peste 99 de animale, printre care lei, tigri, ursi, babuini, porci mistreti si porci pitici precum si pauni. Principala atractie ramane totusi numarul mare de specii de maimute, dar si speciile de lei si tigri. Obiectivul este deschis zilnic pentru public.

In municipiul Radauti exista si alte obiective turistice, cum ar fi monumentul istoric a lui Bogdan Voda, Biserica romana catolica, Aleea Voievozilor care cuprinde busturile voievozilor Bogdan I, Petru Musat, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, Alexandru Ioan Cuza.

La doar 10 Km de Radauti se afla comuna Marginea, un vestit centru de arta populara unde se produc obiecte de ceramica neagra, de veche traditie, precum si un alt tip de ceramica rosie, cu smalt policrom. Orasul poate fi si punctul de plecare pentru pelerinii ce vor sa viziteze manastirile pictate (si nu numai) din Bucovina: Manastirea Sucevita, Manastirea Putna si Chilia lui Daniel Sihastru, etc.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS