Campulung Moldovenesc

Situata in mirifica Bucovina, pe principalele cai de acces, rutiere si feroviare, ce leaga Moldova, Transilvania si Maramuresul, stravechea asezare prefeudala beneficiaza de o pozitie geografica favorabila. Municipiul Campulung Moldovenesc se afla in nord-vestul judetului Suceava, intinzandu-se de o parte si de alta a raului Moldova, pe o lungime de 12 km, in defileul ce desparte Obcinele Bucovinei de muntii Stanisoarei. Se invecineaza la nord cu Obcina Feredeului si Obcina Mestecanisului, la est cu comuna Vama, la sud cu Muntii Rarau si Giumalau, iar la vest cu Sadova si Pojorata. Populatia orasului, in urma recensamantului din 2011 este de 16.722 locuitori.

Prima mentiune scrisa, cunoscuta pana acum, despre Campulungul Moldovenesc este din 14 aprilie 1411, din vremea lui Alexandru cel Bun prin care Manastirea Moldovitei primea satul Vama, mai jos de Campulung. Dimitrie Cantemir in opera sa „Descrierea Moldovei” (1716) aminteste de „Ocolul Campulungului”, care constituia un fel de republica, compusa din 15 sate, cu legi si judecatori proprii. Etapa ocupatiei austriece incepe in anul 1774, cand trupele habsburgice ocupa nord-vestul Moldovei in momentul in care armatele rusesti se retrasesera, iar Turcia iesise slabita in urma razboiului de 6 ani (1768-1774). Dominatia austriaca aduce pe aceste locuri si populatie germana, "tipteri" din comitatul Zips.

Situat pe firul vaii Moldovei si inconjurat de obcini impadurite, Campulungul Moldovenesc este un taram binecuvantat, de o frumusete aparte in toate anotimpurile. Este spatiul in care, pentru tineri si varstnici, revelatia "dulcei Bucovine" are loc prin intense trairi spirituale, in contact cu oamenii si cu natura.

Obiective Turistice

Principalele atractii naturale ale zonei in care este incadrat municipiul sunt: formele de relief carstic - Pestera cu Lilieci de la obarsia Izvorului Alb, accesibila doar speologilor, celor cu antrenament si echipament special; aspectele peisagistice create de formele de relief si vegetatie, care inconjoara depresiunea; formele de relief calcaroase (create de structura geologica a Raraului); stancile ruiniforme denumite "Pietrele Doamnei", cu altitudinea maxima de 1.634 m, vizibile de la mare distanta, declarate si monumente ale naturii; traseele marcate ale potecilor turistice, deosebit de pitoresti care urca spre culmile muntoase inconjuratoare, ale masivului Rarau-Giumalau si Obcini.

Orasul este punct de plecare in excursii spre muntii Rarau, ale caror culmi sunt dominate de Pietrele Doamnei (1.651 m), grup de stanci constituind un frumos monument al naturii:
» Traseul 1: Municipiul Campulung Moldovenesc (620 m) – Motel "Alpin" Rarau; marcaj punct rosu;
» Traseul 2: Municipiul Campulung Moldovenesc (642 m) pe sub Varful Bodea (1.037 m) – Poiana Sihastriei (950 m) - Motelul “Alpin” Rarau (1.520 m);
» Traseul 3: Municipiul Campulung Moldovenesc (642 m) - Valea Seaca – Poiana Sihastriei (950 m) – Motelul “Alpin” Rarau (1.520 m).

Unul dintre cele mai frumoase trasee care urca spre Varful Rarau si spre Pietrele Doamnei este cel prin Cheile Moara Dracului, plecand din Campulung Est. Desi nu sunt foarte lungi, avand circa 60 m, cheile sunt totusi foarte spectaculoase. Pereti inalti de calcar, apropiati intre ei, ajungand in unele locuri la aproape 3 metri departare, grote si surplombe spectaculoase si cascade tumultoase intregesc peisajul. Se spune ca i s-a dat denumirea de Moara Dracului din cauza zgomotelor aproape infricosatoare pe care le face apa de munte care se izbeste de stanci.

Principalul punct de atractie al acestor munti il constituie insa impresionantul ansamblu de stanci Pietrele Doamnei, care tasnesc albe si zvelte spre cer. Din Pojorata accesul este facil, pe un spectaculos drum modernizat lung de 14 kilometri. Din Campulung Moldovenesc drumul, care urmareste Valea Izvorului Alb, urca pe creasta Raraului unde se afla Cabana Rarau la altitudinea de 1.538 m (trei-patru ore de mers urmand marcajul punct rosu). De la cabana pana la Pietrele Doamnei, pe poteca, mai este aproximativ un kilometru.

Rezervatia Piatra Buhei

este situata la poalele estice ale Raraului, in intravilanul municipiului Campulung Moldovenesc, pe drumul care urca spre Rarau pe Valea Izvorului Alb. Dupa circa 2 km de mers se ajunge in cheile Izvorului Alb. Acestea sunt flancate, pe partea stanga in sensul urcusului, de o impresionanta stanca numita Piatra Buhei, iar pe partea dreapta, de alte stanci de dimensiuni mai mici, dar la fel de impresionante. Stanca imensa (de la cota 649 metri la cota 750 metri) este un element peisagistic spectaculos si, in acelasi timp, un punct fosilifer de mare importanta stiintifica.

In Campulung Moldovenesc mai pot fi vizitate rezervatiile naturale: Codrul secular Slatioara (in care se pot admira exemplare de brad si molid cu diametrul de peste 1 m, inaltimi de circa 50 m, varste ce depasesc 400 ani si specii floristice rare, ocrotite de lege); Codrul secular Giumalau, (in care sunt ocrotite exemplare seculare de molid si specii floristice rare); Rezervatia Todirescu (adaposteste monumente ale naturii, precum specii de gentiane, podbalul de munte, volvoticul, s.a); Sera si Parcul Dendrologic ale Liceului Silvic (care adaposteste peste 500 specii de plante indigene si exotice).

Stratul de zapada, are in zona municipiului grosimi de 30-50 cm, si se mentine circa 90 zile/an, ceea ce recomanda intreaga zona ca fiind favorabila practicarii sporturilor de iarna. Domeniul schiabil ocupa spatii reduse datorita gradului ridicat de impadurire. Partii amenajate se afla la Runc si pe Magura Runcului, pentru ski alpin. Pe Bodea exista o partie speciala pentru ski fond si biatlon. La poalele pantelor dinspre oras, ca si pe dealul Cucoara se poate practica saniusul.

Domeniul pentru alpinism

se intalneste in zonele cu pereti calcarosi, abrupti, sapati de raul Moldova si afluentii sai, sau in Masivul Rarau. Zona ofera posibilitati de practicare a alpinismului de performanta, pe trasee clasice, omologate de Federatia de alpinism (ex.: traseele din zona Pietrele Doamnei, pe stanca Turnu Mare - trasee cu grad de dificultate 4 A si 2 B). In Rarau mai exista si alte trasee alpine inedite, neomologate inca, in zona Piatra Zimbrului, Piatra Soimului, sau pe peretii abrupti din Cheile Moara Dracului.

In ceea ce priveste sporturile nautice, in orasul Campulung Moldovenesc se poate practica inotul (bazinul descoperit aflat langa hotelul BTT) iar Valea Bistritei ofera, pe anumite segmente, cadrul de practicare al rafting-ului (coborarea apelor de munte cu barci pneumatice) si al plimbarii cu caiacul.

Din punct de vedere cultural, se pote vizita Muzeul Arta Lemnului; Monumentul statuar Dragos Voda si Zimbrul; Colectia I. Tugui; se pot organiza excursii catre renumitele manastiri din Bucovina.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS