Gura Humorului

Orasul Gura Humorului este situat Ia limita estica a Obcinilor Bucovinei, in nordul Romaniei, la 36 km de Municipiul Suceava. Pozitionarea sa la distante optime fata de manastirile Bucovinei (Voronet, Manastirea Humor, Moldovita) si cadrul natural fac zona Humorului interesanta pentru turismul cultural si pentru turismul activ, in natura. La recensamantul din anul 2011, localitatea avea o populatie de 12.729 locuitori, fiind al saptelea centru urban ca marime al judetului.

Zona Humorului a fost locuita din cele mai vechi timpuri. In documentele scrise, meleagurile humorene apar de la inceputul secolului al XV-lea (1415). Prima mentiune documentara a locurilor pe care, peste secole, se va dezvolta orasul Gura Humorului, dateaza din noiembrie 1490, un document al lui Stefan cel Mare, prin care inzestra manastirea Voronet cu “selistea” numita Poiana, la locul unde paraul Humor se varsa in Moldova. In tot decursul Evului Mediu acest sat, Poiana, pe care avea sa se dezvolte Gura Humorului, a fost de mici dimensiuni.

Incepand cu anul 1775, nordul Moldovei este inclus in Imperiul Habsburgic, sub stapanirea caruia va ramane 143 de ani. De la aceasta data se va dezvolta si viitoarea localitate Gura Humorului, care, cat timp Bucovina a stat sub austrieci, s-a numit: Gurahumora. Din 1861 devine targ si din 1904 oras. In anul 2005 Gura Humorului a devenit statiune turistica.

Obiective Turistice

Pe teritoriul orasului Gura Humorului, situat in centrul judetului Suceava, sunt numeroase obiective turistice ce merita a fi vizitate de catre turisti, dintre care amintim: Manastirea Voronet - patrimoniul UNESCO, Manastirea Humor si Biserica „Adormirea Maicii Domnului" si „Sf. Gheorghe" - Patrimoniul UNESCO, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Parcul Dendrologic, rezervatiile naturale Piatra Soimului si Piatra Pinului.

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

este o institutie singulara in reteaua culturala romaneasca, fiind singurul muzeu care a reusit sa transpuna cu mijloace muzeotehnice obisnuite acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, natiune: traditia populara. Tematica muzeului a fost gandita ca o calatorie virtuala in universul spiritual al satului bucovinean de la sfarsitul secolului al XIX-lea, incepand cu practicile de la Sfantul Andrei, continuand cu cele specifice Craciunului, Anului Nou, Bobotezei, inceputurilor de an agrar, pastoral, apicol si pomicol, sarbatorii pascale, sarbatorii solstitiale a Sanzienelor si incheind cu practici specifice sarbatorilor de toamna, Sfanta Parascheva (Vinerea Mare) si Sfantul Dumitru.

Manastirea Voronet (Biserica Sfantul Gheorghe),

celebra in lumea intreaga pentru albastrul unic al peretilor sai - Albastrul de Voronet (azuriu stralucitor) - a fost ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1488. Totodata, printre culorile folosite sunt si Rosul de Humor sau Verdele de Arbore. Pe peretii exteriori ai manastirii sunt pictate diferite scene biblice, precum "Judecata de Apoi", "Arborele lui Iesei" sau "Pacatul lui Adam".

Manastirea Humor (Biserica Adormirea Maicii Domnului)

ne impresioneaza cu pictura sa exterioara, cea mai veche din tara, fiind realizata de mesterul Toma, si reprezinta: Imnul acatist al Bunei Vestiri (24 de strofe-scene cuprinzand printre altele Glorificarea Mariei), Asediul Constantinopolului, Legenda fiului risipitor, Judecata de Apoi. Pictura este caracterizata prin unitate de tonalitate cromatica, predominand nuante de rosu-purpuriu, brun-roscat, rosu-violet si altele. Rosu este dominant, fiind specific in cromatica monumentului.

Piatra Pinului si Piatra Soimului

se gasesc la marginea orasului Gura Humorului, in zona Complexul de Agrement Arinis. Rezervatia geologica Piatra Pinului reprezinta un ecosistem extrem de important din punct de vedere paleontologic cu numeroase resturi de pesti fosiliferi care demonstreaza existenta unei faune specifice: pesti, corali, scoici, etc. Rezervatia este acoperita partial cu pin silvestru, brad, molid, fag, afinul negru, etc., prezentandu-se ca un versant acoperit cu blocuri de stanca si grohotis. Piatra Soimului, situata la cateva sute de metri in amonte de Piatra Pinului este vizitata pentru pitorescul stancilor din padure.

Oferta de agrement a Humorului este demna de luat in seama. Parcul Arinis din Lunca Moldovei va asteapta cu o piscina acoperita, de dimensiuni olimpice si un bazin pentru copii, terenuri de sport si un patinoar. Partia de ski de 1.350 m este dotata cu un telescaun si o instalatie de zapada. In zona de acces spre partie, pe malul drept al raului Moldova, este amenajat un loc de campare cu toate utilitatile necesare rulotelor. Imprejurimile orasului Gura Humorului va ofera nenumarate modalitati de relaxare si de practicare a sporturilor favorite. Pescuitul, zborul cu parapanta, echitatia, schiul, nordic walkingul si ciclismul montan sunt doar cateva din sporturile pe care turistii care vin in Gura Humorului le practica an de an. Sunt organizate cursuri de initiere in alpinism desfasurate in cadrul Rezervatiei Piatra Pinului/Piatra Soimului.

O vacanta la Gura Humorului trebuie sa includa si Parcul de Aventuri Escalada, care se afla la 15 minute de mers pe jos, din centrul statiunii. Este locul potrivit pentru aventurierii tineri si adultii tineri in suflet. Parcul ofera distractie si emotii la inaltime in aer liber. Abilitatea corporala, concentrarea si autodepasirea sunt cerute si dezvoltate. Fie ca sunteti cu familia, firma sau clasa dvs. cele cinci trasee (cu obstacole si provocari) sunt practicabile si fara abilitati speciale sau cunostinte anterioare si sunt disponibile pentru toata lumea incepand cu 8 ani si cu inaltime minima de 120 cm.

Trekking, nordic walking

se poate practica pe 3 trasee distincte cu grade de dificultate diferite:
» Traseul 1: numit Arinis urmareste aleile parcului dendrologic; lungime traseu- 2,7 km, diferenta de altitudine- 2 m;
» Traseul 2: numit Varvata–Staniste urmeaza strada Piata Republicii pana la podul peste paraul Humor. Traseul intalneste cursul torentului Varvata si urca pe Varvata; urmeaza dealul Albul pana pe dealul Staniste – punct de belvedere; lungimea traseului este de 5,3 km; diferenta de altitudine-156 m;
» Traseul 3: numit Lunca Moldovei–Soimul are ca principale puncte de atractie rezervatia naturala Piatra Soimului si Piatra Pinului; traseul urmareste aleile parcului si traverseaza puntea suspendata peste raul Moldova; drumul urca prin padure pe langa Cantonul Silvic, pana la Piatra Soimului; lungime traseu-6,4 km; diferenta de altitudine-331 m.

Printre festivalurile si evenimente culturale din Gura Humorului si Voronet amintim: Zilele Humorului - o manifestare culturala organizata anual, in luna iulie care reuneste mai multe evenimente, printre care Festivalul National de Caricatura si Literatura Umoristica “Umor la… Gura Humorului” si Festivalul National de Interpretare Vocala si Instrumentala “Doina, doina, cantec dulce“; Festivalul International “Toamna la Voronet” - un festival de film, care se desfasoara anual, in luna octombrie, la Voronet.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS