Suceava

Suceava este resedinta si totodata cel mai mare oras al judetului Suceava, situat in Bucovina. Municipiul Suceava se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, si timp de doua veacuri a fost resedinta principala a statului Moldova. Situat pe una din ramificatiile marelui drum comercial continental care lega centrul Europei si Marea Baltica de Marea Neagra, orasul Suceava isi are inceputurile in cateva mici asezari rurale existente aici inainte de intemeierea Moldovei. Numele si l-a luat de la cel al raului Suceava. La recensamantul din 2011 municipiul Suceava avea o populatie de 92.121 locuitori.

Teritoriul orasului Suceava si imprejurimile sale au fost locuite, asa cum atesta cercetarile arheologice, din timpuri stravechi, incepand chiar din paleolitic. In secolele II–III exista aici o asezare a dacilor liberi, descoperirile arheologice relevand si puternice influente romane. In epoca migratiei si in secolele urmatoare populatia autohtona a continuat sa vietuiasca pe aceste meleaguri, iar in secolul al XIV-lea, in 1388, Suceava este mentionata drept capitala Moldovei.

La sfarsitul secolului al XIV-lea, in intervalul 1377–1378, la o data care nu a fost precizata, Suceava a devenit principala resedinta a domnilor tarii. Petru I (1375-1391) este cel care, prin hotararea luata, a schimbat destinul acestei mici asezari urbane. Stabilind principala resedinta voievodala la Suceava Petru I a initiat o ampla activitate constructiva. In ultimele decenii ale secolului al XIV-lea sunt construite o curte domneasca situata in mijlocul aglomerarii urbane, doua cetati de piatra, una pe latura de vest, deasupra satului Scheia si o a doua in zona de est a orasului, cat si biserica Sfantul Gheorghe (Mirauti). Epoca de apogeu avea sa fie insa in timpul lui Stefan cel Mare (1457 - 1504).

Obiective Turistice

Frumusetea aparte a orasului il face perfect pentru o scurta escapada in orice anotimp. Primavara, aerul cald de primavara te ademeneste sa descoperi Bucovina si cele mai ascunse colturi ale sale. Vara, temperaturile nu depasesc 30 grade Celsius la amiaza, iar seara este foarte placut sa stai la un pahar de vin, la o terasa din centrul orasului. Pensiunile din Bucovina beneficiaza de locatii excelente, fiind inconjurate de verdeata, flori, toate creand un tablou mirific. Iarna, orasul este decorat cu cele mai frumoase instalatii de Craciun, iar targurile organizate in centrul orasului adauga un plus de farmec Sucevei.

Complexul Muzeal Bucovina

a luat fiinta in 1895 si a capatat statut de persoana juridica la 4 ianuarie 1900. Complexul Muzeal Bucovina este compus din: Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic Hanul Domnesc, Muzeul de Stiinte ale Naturii, Cetatea de Scaun a Sucevei, Curtea Domneasca Suceava, Muzeul Satului Bucovinean, Planetariul, Fondul Memorial Cultural (ce include Casa Memoriala "Nicolae Labis", Malini; Casa Memoriala "Simion Florea Marian", Suceava; Casa Memoriala "Eusebiu Camilar", Udesti; Casa Memoriala Solca; Casa muzeu Bilca; Complexul Muzeistic Ciprian Porumbescu, Stupca).

Printre cele mai importante obiective turistice din oras amintim Cetatea de Scaun de la Suceava, care este situata in partea de rasarit a orasului, pe un platou inalt, avand o pozitie dominanta. Cetatea a fost construita in sec. al XIV-lea de Petru Musat, dezvoltata si intarita de Alexandru cel Bun si mai tarziu de Stefan cel Mare, care a transformat-o intr-un bastion de aparare a tarii impotriva atacurilor dusmane. Acesta va ridica in doua etape zidurile exterioare, va reamenaja santul defensiv si intrarea in cetate. Bine aparata, ea a fost capabila sa reziste cu succes marelui asediu otoman din 1476. Astazi pot fi admirate masivele ziduri, o parte din turnuri si ruinele constructiilor interioare.

Curtea Domneasca din Suceava

a fost construita in secolul al XIV-lea si reconstruita de Stefan cel Mare in 1457-1504 dupa ce a fost distrusa de un incendiu. In prezent exista un proiect de reabilitare a ruinelor si de amenajare a unor rampe de vizitare a complexului arheologic in scopuri turistice.

Organizat in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean pune in valoare patrimoniul arhitectonic de factura populara din Tara de Sus. Imaginea de ansamblu a muzeului reflecta organizarea si activitatea complexa a unui sat, imaginat ca o sinteza, model al satului bucovinean. Alaturi de gospodariile formate din case si anexe, amplasate de-a lungul ulitelor, in vatra satului, ca centru polarizator al vietii comunitatii, se regasesc biserica si clopotnita din Vama, datand din 1783, crasma din Saru Dornei si instalatii tehnice populare (moara de apa, piua de sumane, darac, oloinita). Inedit pentru Muzeul Satului Bucovinean este reprezentarea vietii spirituale a taranului prin marcarea riturilor de trecere. In casa Straja sunt expuse obiecte de recuzita pentru ritualul de botez, iar in casa Cacica este marcat ceremonialul de inmormantare, cele doua praguri ale vietii.

Hanul Domnesc de la Suceava

este una dintre cele mai vechi cladiri laice din Moldova, construita pe la inceputul sec. al XVII-lea. Numele de „Han Domnesc“ provine de la faptul ca, vreme indelungata, cladirea a servit drept loc de intalnire si de petrecere a fiilor de domni intorsi de la vanatorile facute in codri desi ai Sucevei. Astazi gazduieste Muzeul de Arta Populara a Bucovinei.

In municipiul Suceava se afla si una din cele opt biserici pictate din Bucovina, respectiv Manastirea Sf. Ioan cel Nou. A fost inceputa de voievodul Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare, in 1514 si terminata de Stefanita Voda. Pictura exterioara dateaza din vremea lui Petru Rares (1534) si se aseamana cu cea de la Humor si Moldovita. Din frescele exterioare pastrate se mai deslusesc doar cateva pe peretele de la sud, mai adapostit de vanturi si ploi. Frescele pastrate pe latura sudica a bisericii sunt Acatistul Maicii Domnului, Asediul Constantinopolului, Parabola Fiului risipitor (patru scene), Arborele lui Iesei etc. Arborele este incadrat de o parte si de alta de catre chipurile a cate sapte filozofi din antichitate ca Platon, Aristotel si altii. Pe fatada absidei laterale nordice a fost pictat Cinul, Scara Sf. Ioan Sinaitul - in dreptul pronaosului, iar pe fatada sudica este Judecata de apoi acoperita in unele locuri de tencuiala aplicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In zona mai intalnim si: Biserica Sf. Gheorghe din Mirauti (cea mai veche biserica din Suceava), Biserica Sf. Ilie (fondata de Stefan cel Mare), Biserica Patrauti – la 8 Km de Suceava, Manastirea Dragomirna – 10 Km de Suceava.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS