Turnu Magurele este un municipiu situat in sudul Romaniei, aproape de confluenta raului Olt cu Dunarea. Se invecineaza la nord cu comuna Lita; la est cu Ciuperceni; la sud cu Fluviul Dunarea, care constituie granita cu Bulgaria.
Turnu este amintit intre anii 1393-1394 prin cetatea cu acelasi nume ridicata de catre Mircea cel Batran la confluenta Fluviului Dunarea cu Oltul. Infiintarea oficiala a orasului Turnu, actualul Turnu Magurele (s-a numit astfel spre a se deosebi de Drobeta Turnu Severin si Turnu Rosu) s-a hotarat la data de 27 februarie 1836 pe timpul domnitorului Alexandru Ghica.
Planul orasului a fost elaborat de inginerul german Karl Zohl, sub forma a doua cercuri aproape tangente in interior, cu trei bulevarde lungi formate unul pe diametrul comun al celor doua cercuri si doua din ele pe doua coarde tangente exterior la cercul mic, strazile pornind ca niste raze, sub forma de semicercuri interioare cercului mare, stabilind astfel strazile, pietele, locurile pentru constructiile proprii si suprafata locurilor de casa. Turnu Magurele are in componenta administrativa si cele doua cartiere vechi ale asezarii, Magurele si Odaia, precum si noul cartier, Taberei.