Statiunea Calimanesti-Caciulata este localizata de-a lungul drumului european E81 (DN 7) la 18 km nord de Ramnicu Valcea, 81 km sud de Sibiu si la 187 km de Bucuresti. Are o suprafata de 10.632 ha din care 264 ha constituie vatra orasului sau intravilanul. Este declarat oras inca din anul 1927.
Considerata perla statiunilor de pe Valea Oltului, Calimanesti-Caciulata este renumita pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul sau si pentru numeroasele puncte de atractie turistica din zona. Conform Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie – Ministerul Sanatatii si Familiei, statiunea Calimanesti-Caciulata se incadreaza in categoria statiunilor balneoclimaterice de interes general din Romania.
Dovezi ale folosirii apelor minerale din zona Calimanesti-Caciulata dateaza din vremea romanilor care au construit aici fortificatii si terme. Caciulata, impreuna cu Calimanestiul sunt atestate documentar in 1388. Izvoarele minerale, cunoscute din timpul dacilor si romanilor, sunt valorificate terapeutic incepand cu anul 1830. Dr. Caillat a prezentat apele minerale de aici in "L'Union medicale" in anul 1859. In 1873 apele de la Calimanesti-Caciulata au fost prezentate in colectia apelor minerale la expozitia de la Viena, iar 1893 primesc "Diploma Grand – Prix" si medalia de aur ..... mai mult despre Calimanesti