Obiective turistice Vaideeni, Valcea

Cele mai importante obiective turistice Vaideeni

Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva din Cornet Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva din Marita (1556) Biserica de zid Sf. Ioan Botezatorul Biserica de zid Sf. Maria din Izvoru Rece Centrul etnografic de la Vaideeni Cheile Cernei Defileul Raului Luncavat Piatra spanzurata - monument al naturii pe Valea Plopilor Turism de agrement si agroturism / turism rural

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Valcea

Salina Ocnele Mari Manastirea Cozia Lacul Vidra Manastirea Dintr-un Lemn Manastirea Horezu - patrimoniu
UNESCO
Manastirea Arnota Manastirea Govora Lacul Galcescu Parcul National Cozia Cascada Lotrisor Muzeul Trovantilor Parcul National Buila-Vanturarita Schitul Jgheaburi din Stoenesti Schitul Pahomie sau Buila Castrul Arutela Statiunea Voineasa Statiunea Calimanesti-Caciulata Statiunea Baile Olanesti Statiunea Baile Govora

Obiective turistice din zona Vaideeni (15-25 Km)

Cheile Bistritei Cheile raului Costesti Colectia etnografica de la Barbatesti Complexul Muzeal Maldaresti Cula Greceanu Cula Maldarescu Manastirea Bistrita Manastirea Arnota Muzeul de Arta Dumitru D. Anghel - Costesti Muzeul Trovantilor - Costesti Parcul National Buila-Vanturarita Pestera Liliecilor Piramidele de la Slatioara Schitul Pahomie sau Buila Icon Link Schitul Papusa Schitul Patrunsa Schitul de Sub Piatra (44 de Izvoare)

Despre Vaideeni

Comuna Vaideeni este situata la limita nord-vestica a judetului Valcea, la poalele Muntilor Capatana, in capatul nordic al depresiunii Horezu, pe valea superioara a Luncavatului, fiind prima localitate pe care acest rau o strabate la coborarea din munte.

Vaideeni are ca vecini la est satul Ursani din componenta orasului Horezu, la sud satul Barzoteni, din componenta aceluiasi oras, si satele Coasta Corbului si Olari, din componenta comunei Slatioara, la vest satul Rugetu din componenta comunei Slatioara si satul Racovita, din componenta comunei Polovragi, din judetul Gorj. Hotarul de nord trece peste masivul Capatana si o desparte de Malaia, judetul Valcea.

Teritoriul administrativ al comunei cuprinde un numar de 5 localitati: localitatea resedinta Vaideeni si 4 sate apartinatoare, Izvoru Rece, Marita, Cornet si Cerna. Departarea de resedinta de judet, municipiul Ramnicu Valcea, este de 50 km, fata de Tg. Jiu - 70 km, fata de Craiova – 120 km, fata de Pitesti – 110 km, fata de Sibiu – 150 km.

Prima atestare documentara a satului Vaideeni dateaza din secolul al XIII-lea, cand este mentionata sub numele de Vai de Ei. Comunitatea a luat nastere in urma venirii din Ardeal a mai multor familii de oieri, in principal din Marginimea Sibiului pe motivul oprimarii religioase (catolicizare fortata). Din punct de vedere etnocultural, Vaideeni reprezinta o zona de interferenta intre zona etnografica a Olteniei de sub Munte si zona etnografica Marginimea Sibiului care si-a pus puternic amprenta asupra graiului, portului si traditiei pastorale.

Cazare si obiective turistice localitati