Ramnicu Valcea

Municipiul Ramnicu Valcea este situat la confluenta raurilor Olt si Olanesti, la poalele dealurilor Capela, Petrisor si Cetatuia. Este un municipiu, resedinta de judet si cel mai mare oras al judetului Valcea. Se afla asezat intr-un punct geografic aproape central al Romaniei, nod de intalnire a trei importante drumuri nationale. La recensamantul din 2011 avea o populatie de 98.776 locuitori.

Ramnicu Valcea se ridica pe locul unde, cu milenii de ani in urma, existau asezari umane ordonate. Vestigiile arheologice descoperite pana in prezent dau cu aproximatie ca data a constructiilor de aici perioada neolitica si epoca bronzului. De asemenea, mai pot fi intalnite la tot pasul semne ale unor constructii din epoca daco-romana, atestand continuitatea unei vieti urbane din negura vremurilor si pana in prezent. La inceputul Evului Mediu, Ramnicul era deja constituit ca o cetate importanta, folosind din plin avantajul de a fi amplasat pe un drum comercial cunoscut.

Prima mentiune documentara a orasului dateaza din data de 4 septembrie 1388 si este facuta de Mircea cel Batran care atesta intr-un hrisov aflarea sa in „orasul domniei...numit Ramnic”. Ramnicul a devenit un important centru cultural sub domniile lui Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Prima "moara de hartie" din Tara Romaneasca si prima tiparnita au fost realizate la Manastirea Govora in 1705. La scurt timp dupa aceea, cunoscutul carturar Antim Ivireanul a adus la Ramnic o noua tipografie care va face din cartea de Ramnic o marca de prestigiu in Tarile Romane. Datorita acestui fapt marele istoric Nicolae Iorga obisnuia sa numeasca Ramnicul drept capitala tiparului romanesc. La 29 iulie 1848, pe locul actualului Parc Zavoi, in cadrul unei manifestatii similare cu Adunarea de la Izlaz, ramnicienii intoneaza pentru prima data intr-un cadru oficial, cantecul "Desteapta-te Romane", cel care este in prezent Imnul de Stat al Romaniei.

Ramnicu Valcea a fost cunoscut in prima jumatate a secolului al XX-lea drept "orasul pensionarilor". A contribuit la aceasta denumire linistea acestor locuri, imprejurimile deosebite si strazile largi, pline de verdeata, care imbiau la promenada. Sistematizarea urbana desfasurata in timpul regimului comunist a schimbat radical infatisarea orasului. Au fost distruse nenumarate case vechi, adevarate monumente de arhitectura, iar locul acestora a fost luat de complexuri de blocuri. Cu toate acestea, ceva din farmecul vechiului Ramnic a ramas, indeosebi in ceea ce priveste bulevardele largi din centru, marginite de arbori, parcurile orasului si vechile statui.

Obiective Turistice

Ramnicu Valcea se poate lauda cu un bogat patrimoniul de lacase de cult. De la schituri izolate, pana la biserici impunatoare, mergand prin toate stilurile arhitectonice ale vremurilor, Ramnicul se poate lauda cu o adevarata panorama a arhitecturii religioase valahe: Schitul Cetatuia, Episcopia Ramnicului, cea de-a doua episcopie a Tarii Romanesti, mostenitoare si continuatoare a Mitropoliei Severinului, Biserica Toti Sf., Biserica Cuvioasa Paraschiva. Parasind artera principala a Ramnicului, Calea lui Traian, si abatandu-ne putin spre rasarit, descoperim alte 5 biserici vechi ale orasului: Biserica Sfantul Dumitru, Biserica Protestanta, Biserica Buna Vestire, cu o datare din vremea lui Mircea Voda (1386 - 1418) sau Mircea Ciobanul (1545-1552), Biserica Catolica Sfantul Anton, Biserica Sfantul Gheorghe.

In partea de apus si miaza-noapte a pitorescului oras Ramnicu Valcea, chiar sub dealul “Capela”, la poalele padurii de fag si de tei, este situata resedinta Episcopiei Ramnicului. Aici, in decursul timpului, au fost ridicate trei biserici, mai multe corpuri de cladiri si s-a plantat o frumoasa livada cu pomi. In timpul razboiului turco austriac din 1737, cladirile Episcopiei si biserica ridicata intre 1576-1586 sunt arse complet. Cladirile Episcopiei sunt recladite la 1749, dar cad prada focului, alaturi de jumatate din oras, in 1847. Actuala biserica a Episcopiei a fost ridicata pe temelia alteia mai vechi, ridicata intre anii 1576 - 1586.

Biserica Cuvioasa Paraschiva

este cea mai veche zidire bisericeasca a Ramnicului Valcea. Constructia bisericii a inceput in 1557, initiata de catre domnitorul Patrascu cel Bun si finalizata de catre fiul acestuia, Mihai Viteazul, viitorul domnitor al Principatelor Romanesti Unite, pe atunci doar ban al Mehedintului. Constructia a fost terminata si sfintita in anul 1593.

Parcul Zavoi

este unul din cele mai vechi parcuri din tara, datand din anul 1850. In parc, printre copacii seculari, se afla Lacul Zavoi, un restaurant, precum si sediul Teatrului Municipal Ariel. La intrarea in parc se gaseste Monumentul domnitorului Barbu Stirbei. Tot in parc se afla si Fantana lui Turbatu, construita de C. Maldarescu in 1844.

Casa Memoriala Anton Pann

care adaposteste expozitia memoriala Anton Pann, este un monument de arhitectura urbana, construit la jumatatea secolului al XVIII-lea, avand foisor si pivnita. Casa–muzeu a fost translatata pe o distanta de 37 metri, de pe amplasamentul ei initial, odata cu modernizarea si reamenajarea teritoriala. Expozitia a fost amenajata pentru a ilustra interiorul unei modeste locuinte de targ de la mijlocul secolului al XIX-lea, aici fiind prezentate piese de mobilier (divan, biblioteca, masa, scaune), obiecte decorative din cositor, alama, alpaca si portrete ale unor personalitati din epoca: printre care cel al maicii Meletina, stareta manastirii Dintr-un Lemn si tipograful Ion Popovici, care au avut legaturi cu viata si opera scriitorului.

Spiritualitatea veche a Ramnicului este ilustrata de o serie de institutii muzeale, care definesc deopotriva istoria acestor locuri, traditiile populare, creatia artistica si personalitatile care au trecut prin Ramnic. Muzeul de Istorie este gazduit de localul fostei "scoli cu ceas" - scoala primara de baieti Tache Ionescu, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Expozitia permanenta se deschide cu marturii arheologice din epoca paleolitica, neolitica si din cea a bronzului, expuse intr-o realizare grafica moderna. Perioada de afirmare a statului feudal romanesc este redata prin surprinderea evolutiei obstilor de mosneni si a satelor aservite, prin procesul de constituire al marilor familii de dregatori si prin aparitia habitatului citadin ramnicean.

Muzeul de Arta Ramnicu Valcea

se desfasoara intr-o casa cu o structura arhitectonica specifica, construita in 1940 de arhitectii Gheorghe Simotta si Nicolae Lupu, ambii de orientare neoromaneasca. Spatiul eclectic, dar armonios, reuneste elemente stilistice multiple - romanice, gotice, renascentiste -, creand o impresie generala de vila italiana, accentuata de existenta gradinii interioare, terasata, cu portic si acoperis din olane. Expozitia permanenta a Muzeului de Arta reuneste lucrari de pictura romaneasca de valoare, apartinand unor artisti de renume precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Vermont, Sabin Popp, Ipolit Strambu, Sava Hentia, Ion Georgescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Henry Catargi, Ion Tuculescu, etc.

Muzeul Satului Bujoreni

este conturat sub forma unui sat muzeu, menit sa reconstituie pe o suprafata de 8 hectare, imaginea functionala a unei asezari rurale traditionale, cu toate institutiile sale social-culturale. Muzeul este reprezentativ prin cele patru sectoare ale sale: Sectorul Gospodarie-locuinta, Sectorul Social-cultural al „monumentelor de utilitate publica", Sectorul Mestesuguri-tehnici populare si Sectorul Constructiilor specializate.

Cultura Ramnicului nu s-a refugiat doar in muzeele orasului. Ea traieste in mod cotidian prin mai multe corpuri, sub diferite forme de expresie. Manifestarile culturale ramnicene sunt gazduite de institutii care si-au castigat reputatia in manifestari de exceptie din tara sau peste hotare. In Ramnicu Valcea activeaza doua institutii teatrale: mai vechiul Teatru de Stat Anton Pann si tanarul Teatru Municipal Ariel. Ambele prezinta in stagiuni spectacole dintre cele mai diverse, de la dramaturgia clasica pana la teatrul experimental si animatia stradala.

Teatrul de Stat Anton Pann

s-a nascut, ca institutie profesionista, in mai 1990 prin decizia Prefecturii Valcea. El este continuatorul unei indelungate traditii teatrale locale veche de aproximativ 100 de ani. Dupa 1990, directorul si animatorul Teatrului Anton Pann, cel care a fost Goange Marinescu, a intuit ca situarea teatrului valcean in elita miscarii teatrale nu este posibila decat prin colaborarea cu regizori de valoare care pot exploata artistic potentialul trupei. Acestia au fost in principal: Silviu Purcarete, Dan Micu, Alexandru Dabija, Horatiu Mihaiu, Cristian Ioan.

Muzica clasica este reprezentata de Filarmonica "Ion Dumitrescu", institutie muzicala profesionista avand in componenta doua ansambluri - Orchestra "Sinfonietta" si Corul Academic "Euphonia", ale caror reprezentatii sunt gazduite intr-o sala proprie, cu o acustica deosebita si cu o capacitate de 400 de locuri.

In domeniul creatiei plastice, la Ramnic activeaza o filiala a Uniunii Artistilor Plastici, care expun in mod constant lucrarile proprii si ale partenerilor din tara si de peste hotare in cadrul Galeriilor de Arta din centrul orasului.

Pentru cei ce doresc sa petreaca cateva ore in aer liber, destinatia cea mai potrivita este zona de Sud a orasului, unde se afla un ansamblu format din Gradina Zoologica, Baza de Agrement strand Ostroveni si Complexul Turistic Ostroveni. Bazinele cu apa sarata de la strandul Ostroveni sunt cunoscute in toata tara pentru calitatile lor curative, iar in vecinatate se afla un lac pe care se pot practica sporturi nautice.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS