Paunesti

Fantanile cu cumpana Paunesti | RoTurism-Info 1 / 45

Despre Paunesti

Situat in nord-estul judetului Vrancea, aproape de limita cu judetul Bacau, comuna Paunesti este formata din patru sectoare: Bostanesti, Novacesti, Scurta si Surlea. Prima atestare documentara, cea din 23 iunie 1551 existenta intr-un document al lui Stefan, domnul Moldovei, vizeaza zona Poiana, zona centrala a Paunestilor cu cea mai veche locuire, apoi intre 1568 si 1571 Bogdan Lapusneanu face referire la Paunesti „sunt locuri de pomat si pe vale sunt prisaci, in costisa despre apus”. Cea mai importanta datare este considerata cea din 10 mai 1570 cand cancelaria domnitorului moldovean emite un document unde este mentionata poiana din Paunesti.

Fantanile cu cumpana din Paunesti:

Localitatea Paunesti se individualizeaza printr-un aspect inedit, unic in Romania, fantanile cu cumpana din centrul satului. Am putea spune ca la Paunesti gasim o valorificare diferita a ceea ce natura ne ofera – izvoarele subterane au devenit accesibile oamenilor cu ajutorul arborilor uscati care tin loc de cumpene fantanilor.

Aparute ca necesitate in urma cu aproximativ 200 de ani, fantanile din Paunesti au devenit astazi un obiectiv turistic si o mandrie a locuitorilor din Paunesti, din acest motiv toate cele 30 de fantani existente au fost expuse in centrul satului pe o suprafata de 2.500 metri patrati, iar 20 dintre ele sunt inca functionale. Cu o veche istorie, fantanile au constituit de-a lungul timpului loc de intalnire dar si de pomenire, deoarece aici se intalneau oamenii sa-si pomeneasca mortii.

Fantanile din Paunesti sunt martore ale trecerii timpului, dar reprezinta, pentru sateni, si o parte din familie, de aceea ei si-au botezat fantanile, de obicei cu numele de familie al celui care a construit-o: Duman, Berbece, Ichim, Murgoci, Mocanu, Sandu, etc.

Conform uneia dintre legendele privind numele comunei Paunesti, cu multi ani in urma boierul Tifescu de la Domnesti si-a pierdut un grup de pauni pe care i-a gasit in zona fantanilor din centru, astfel locul a devenit ”fantanile de la Paun”- Paunesti, putem afirma astfel ca fantanile sunt prezente in toata istoria comunei.

In comuna Paunesti mai puteti vizita Monumentul Eroilor (1877-1878), Bisericuta de lemn dinspre Viisoara (secolul al XVII-lea), case traditionale, Valea Caregnei, dar puteti participa si la Festivalul dedicat obiceiuriloe de iarna.