Gradina Botanica Dimitrie Brandza din Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Soseaua Cotroceni, nr. 32
Program: Gradina:
08:00 - 20:00 | Apr. - Oct.
09:00 - 17:00 | Nov. - Mart.
Serele:
09:00 - 13:00
Luni, Miercuri si Vineri inchis
Telefon: 0214/109.139
Website: www.gradina-botanica.ro
E-mail: gradinabotanica
bucuresti@yahoo.com

Amplasata in partea vestica a orasului, pe malul drept al Dambovitei, Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti beneficiaza de o suprafata de 17,5 ha si reflecta caracteristicile reliefului specific regiunii de campie. Este unul dintre cele mai vechi parcuri din capitala, fiind deschisa tuturor iubitorilor de natura. Gradina a fost infiintata in 1890, de catre doctorul Carol Davila, langa Facultatea de Medicina si Farmacie. Dupa numai un an de la infiintare o inundatie a afectat grav plantele si serele. In timpul Primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial, gradina a suferit avarii grave din cauza bombardamentelor si a trupelor care au invadat orasul.

Sectorul exterior inglobeaza spatiul decorativ, plante rare, plante mediteraneene, gradina italiana, flora Dobrogei, Muntii Carpati, colina coniferelor, rosarium, colectia de irisi si plante utile. Sectorul interior include serele de expozitie, palmariul, compartimentul orhideelor, compartimentul ferigilor exotice, compartimentul plante mediteraneene si subtropicale, compartimentul plante suculente si cactusi, compartimentul bromeliilor, serele vechi si de productie, herbarul central, biblioteca si seminteria.

Serele cuprind o diversitate de specii de plante, achizitionate din cele mai diferite zone ale Terrei. Aici se pot vedea colectii de palmieri, de ficusi, de filodendroni, orhidee, ferigi exotice, plante subtropicale, plante tropicale de apa si de zone umede, plante suculente, cactusi sau bromelii. Pavilionul central al serei este Palmariul, care este destinat colectiilor de plante inalte: palmieri, ficusi, filodendroni, liane de talie mare. Colectia de palmieri include peste 40 de specii originare din China, India, California, Africa sau Indochina. Compartimentul Orhideelor adaposteste 36 de specii de orhidee, cu flori de forme si culori diferite. Compartimentul Ferigilor exotice adaposteste o colectie cu specii din aproape toate zonele calde ale globului.

Colectiile de plante cuprind aproximativ 5.000 de taxoni. Institutia pune la dispozitia studentilor, cercetatorilor si a vizitatorilor si un Muzeu Botanic organizat pe principii ecologice, un Herbar General care cuprinde aproximativ 500.000 de coli si o Librarie Botanica cu mai mult de 9.000 de carti. Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" publica "Acta Horti Botanici Bucurestiensis", care in prezent a ajuns la volumul numarul 35 si "Delectus Seminum", publicatie utilizata ca baza pentru schimbul national si international de seminte.

Gradina botanica din Bucuresi se afla localizata pe str. Soseaua Cotroceni nr. 32, in sectorul 6, si poate fi vizitata de luni pana duminica intre orele 08:00-20:00, gradina, si marti, joi, sambata si duminica orele 09:00-13:00 muzeul.