Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj-Napoca

Localitatea: Cluj-Napoca
Judet: Cluj
Adresa: Str. Republicii, nr. 42
Program: Gradina:
08:00 - 20:00
Serele:
09:00 - 16:00 | Sept. - Apr.
09:00 - 18:00 | Mai - Aug.
Telefon: 0264/597.604
Fax: -
Website: www.ubbcluj.ro
E-mail: gradina.botanica@
ubbcluj.ro

Gradina Botanica "Alexandru Borza" a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a fost infiintata de profesorul Alexandru Borza in anul 1920. Se intinde pe o suprafata de 14 hectare, unde cresc peste 10.000 de plante si este una dintre cele mai renumite gradini botanice din lume. Flora si vegetatia Gradinii Botanice cuprinde specii din regiunile Romaniei (Moldova, Oltenia, Banat, Transilvania, litoralul romanesc, Muntii Carpati), dar si varietati aduse din Caucaz, Balcani, Himalaya si Marea Mediterana. In sere sunt cultivate plante ecuatoriale si tropicale precum lotusul amazonian, cocotieri, palmieri, ficusi, ferigi, orhidee, bromelii si plante suculente.

Atractiile principale ale Gradinii Botanice sunt Gradina japoneza, amenajata in stil japonez, si Gradina romana, dominata de plantele specifice agriculturii romanesti in care sunt asezate vestigii romane din colonia romana antica Napoca. Gradina romana, cunoscuta si sub denumirea de gradina lui Pliniu, este dominata de zeita romana Ceres care este incadrata de doua sicrie descoperite in vechiul oras roman Napoca. Gradina japoneza a fost decorata cu o casuta in stil japonez asezata langa un lac artificial. In mijlocul lacului a fost amenajata o mica insula de pe malul careia porneste un pod pana pe uscat, la piciorul caruia se afla o poarta sacra japoneza. Gradina a adunat de-a lungul timpului specii de plante originare din Orientul Indepartat.

Gradina botanica clujeana sprijina invatamantul botanic superior de specialitate, este un laborator de cercetare a vietii plantelor, de ocrotire a plantelor rare si a ecosistemelor naturale, de conservare de germoplasma vegetala, dar in acelasi timp are misiunea de educare si sensibilizare a populatiei in spiritul respectului si atasamentului fata de natura.

Gradina botanica din Cluj-Napoca se afla localizata pe str. Republicii, nr.42, si poate fi vizitata zilnic intre orele 08:00–20:00.