Gradina Botanica Vasile Fati
din Jibou

Localitatea: Jibou
Judet: Salaj
Adresa: Str. Parcului, nr. 14
Program: 08:00 - 19:00 | Apr. - Oct.
08:00 - 17:00 | Nov. - Mart.
Telefon: 0260/641.617
Fax: 0260/644.950
Website: www.ccbjb.ro
E-mail: ccb_jb@yahoo.com

Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice "Vasile Fati" din Jibou, judetul Salaj, se intinde pe o suprafata de 24 de hectare. A fost infiintata pe langa liceul din localitate. Dupa trei ani devine unitate independenta. In perioada 1974-1990 a functionat sub denumirea de Statiunea Tinerilor Naturalisti. In prezent Gradina Botanica este un centru multifunctional de educatie, invatamant si cercetare. Este o baza stiintifica si didactica pentru invatamantul biologic, o institutie de educatie a respectului pentru natura, pentru tot ce este frumos si adevarat.

Gradina Botanica "Vasile Fati" este organizata pe sectoare; fiecare sector grupeaza plantele dintr-un anumit punct de vedere: un complex de sere colectionare, de microproductie si cercetare, un acvariu, un parc zoo, o frumoasa si moderna gradina japoneza. Gradina Botanica cuprinde o colectie impresionanta de plante exotice, iar serele adapostesc un fond bogat de plante tropicale, subtropicale si mediteraneene, palmieri si un acvariu de plante tropicale. Exista, de asemenea, un sector de plante utile, plante ornamentale si un ierbar. Cupola mica numita si “Acvariu”, gazduieste specii din zona ecuatoriala. In bazinul central, cu apa calda, creste celebrul lotus Victoria Amazonica. Aici intalnim si arborele de cacao, papaia, trestia de zahar si altele. Cupola mare numita “Palmarul”, adaposteste o bogata colectie de palmieri reprezentata prin: Phoenix dactilifera (curmalul), Arcantophoenix, Washingtonia, Cocos, Trachzcarpus, Musa (bananieri) care impresioneaza prin varietatea formelor si aspectul exotic al vegetatiei. Zona centrala gazduieste exemplarele de Cycas, Ceratozamia, Zamia - ultimele ramasite ale florei din era secundara. O frumoasa cascada oxigeneaza apa in care se plimba in voie exemplare de caras auriu.

Gradina botanica se afla localizata pe strada Pomilor, Jibou, si poate fi vizitata, vara (1 aprilie - 30 octombrie) zilnic intre orele 8:00 – 19:00 si iarna (1 noiembrie-31 martie) zilnic intre orele 8:00 – 17:00