Parcul Carol din Bucuresti

Parcul Carol, denumit candva Parcul Libertatii, a fost ridicat pe Dealul Filaretului, pe o suprafata totala ce a atins la final 41 hectare (incluzand un lac de agrement, ce se intinde pe 2 hectare). Amenajarea parcului a inceput in anul 1900, fiind inaugurat in 1906, pentru a sarbatori cei 40 ani de domnie ai regelui Carol I. Forma parcului a fost proiectata de peisagistul francez Eduard Redont iar de organizarea lui s-a ocupat academicianul Constantin I. Istrati, fost primar al Bucurestiului. Parcul este amenajat in stil mixt, cu o latura peisagistica dominanta, vegetatia fiind amplasata in jurul Aleii Centrale - construita intr-un stil geometric. La amenajarea parcului au fost folosite 4.206 de arbori mari, 5.983 arbori coniferi, 48.215 arbusti precum si numeroase plante si flori.

Parcul contine numeroase obiective turistice (Mausoleul, Fantana Zodiac, Arenele Romane, Monumentul Eroului Necunoscut, Muzeul National Tehnic, Statuile Gigantii etc.), astfel ca incepand din 2004, a fost inscris pe Lista Monumentelor Istorice. In interiorul parcului, in apropierea lacului de agrement au fost construite Arenele Romane, un complex destinat spectacolelor in aer liber, si o moschee. Parcul contine si cateva pavilioane expozitionale si cladiri anexate acestora. Conform planurilor intocmite de Stefan Burcus, Victor G. Stefanescu, si I. Berindei a fost construit un Castel de Apa, denumit Cetatea lui Vlad Tepes.

In fata Palatului Artelor, devenit ulterior Muzeul Militar, pana in 1938, an in care palatul a luat foc si a fost demolat dupa cutremurul din 1940, a fost construita o cascada mare dupa planurile arhitectilor Petculescu si Schindl. Cascada era strajuita de 3 sculpturi efectuate de Filip Marin, Dimitrie Paciurea si Karl Storck. Cele 3 sculpturi sunt Frumoasa Adormita si 2 sculpturi care reprezinta 2 tineri nud, cunoscute sub denumirea de Gigantii. Mausoleul, inaugurat in 1963, este un monument ridicat in cinstea memoriei eroului necunoscut, si a fost intitulat in perioada comunismului “Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism”. Dupa 1991 aici au fost aduse osemintele ostasilor martiri din al doilea razboi mondial, transportate de la Mausoleul din Marasesti.

Printre obiectivele turistice ale acestui parc se mai regasesc: Fantana Cantacuzino (realizata in stil neoclasic), Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida”, Fantana Zodiac si Institutul Astronomic al Academiei Romane. In urma unui proiect al capitalei, au fost aduse pasari in jurul lacului, care, impreuna cu peisajele naturale daruite de vegetatie ofera Parcului Carol un caracter peisagistic placut, devenind unul dintre principalele locuri de promenada al bucurestenilor.