Parcul Cismigiu din Bucuresti

Parcul Cismigiu este amplasat in centrul Bucurestiului, avand intrari pe trei mari artere de circulatie: Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul Schitu Magureanu, Strada Stirbei Voda. Denumit de catre cuplurile a caror iubire a luat nastere in acest parc "Mica Venetie" Cismigiul este cel mai vechi si mai frumos parc din Bucuresti. In 1779, Alexandru Ipsilanti a ordonat construirea a doua cismele in Bucuresti, iar prima a fost ridicata unde astazi este parcul dinspre strada Stirbei Voda. Numele parcului provine tocmai de la aceste cismele: seful lucrarilor avea titulatura de Marele Cismigiu. In Cismigiu se afla si un lac cu un debarcader de unde se pot inchiria barci de agrement.

In partea sud-vestica a gradinii se afla Colegiul National Gheorghe Lazar. Printre atractiile parcului amintim: Coltul cu arbori si arbusti de langa Liceul Gheorghe Lazar, Izvorul lui Eminescu, de unde si astazi vin oamenii sa ia apa, Coltul Sahistilor si Coltul Copiilor, din jurul Lacului Cretulescu, amenajat cu podete si balustrade, unde vara se pot face plimbari cu barca iar iarna se transforma in patinoar. Gradina de Trandafiri este compusa din ziduri si coloane de piatra si pergole de lemn cu lanturi de fier intre ele, pentru a expune numeroase soiuri de trandafiri agatatori. Rondul Roman este o platforma circulara cu diametrul de 20 m sub forma de bulingrin ce are perimetrul plantat cu forme tunse conic de tisa. Chioscul de ziare de la intrarea parcului este cel mai vechi din Bucuresti, insa este al doilea ca si constructie, pentru ca primul (de pe Calea Victoriei) a ars in intregime. Foisorul Fanfarei este locul in care au loc concerte de fanfara, muzica clasica si muzica populara.

Parcul Cismigiu este amenajat in stilul parcurilor engleze, cu o vegetatie variata si o policromie a peluzelor cu flori, ce ofera o ambianta reconfortanta. Parcul Cismigiu detine vegetatie arboricola de platani, liriodendroni, magnolii, aluni, peri, frasini pletosi si meri decorativi, spre a feri publicul de caldura verii si a prafului din oras. In Parcul Cismigiu pentru zonele de odihna s-au prevazut colturi izolate, linistite, cu banci comode, iar pentru zonele de promenada alei largi, sinuoase sau drepte ce conduc spre obiective interesante. Gradina Cismigiu este cautata vara pentru peisajele interesante, pentru racoare si plimbarile romantice ale indragostitilor, pentru plimbari cu barca sau hidrobicicleta, pentru locurile de promenada a sahistilor si tablistilor, in timp ce iarna devine un minunat patinoar natural.