Parcul Copou din Iasi

Parcul Copou, situat pe dealul Copoului, este cel mai vechi parc din Iasi, datand din prima parte a secolului al XIX-lea (amenajarea sa a inceput in anii 1833-1834), in centrul sau fiind amenajat Obeliscul cu Lei, (considerat cel mai vechi monument din Romania), numit initial "Monumentul Legilor Constitutionale", ridicat dupa planurile lui Gheorghe Asachi in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff si a reformelor introduse de acesta in Moldova. Coloana din piatra inalta de 15 metri si grea de 10 tone, sustinuta de patru lei, simbolizeaza puterile europene care au recunoscut independenta Tarilor Romane. Parcul Copoul, invelit intr-o adevarata padure de copaci, se numea la inceputul indelungatei sale existente "Podu Verde", caci trecea printre vii, gradini si livezi strapunse ocazional de acoperisul unui conac boieresc.

Langa Obeliscul cu Lei odihneste Teiul lui Eminescu, arbore indragit de poet, ce capata valoarea unui monument viu, cel mai pretios poate, din cate s-au inchinat marelui si nefericitului poet. Teiul urias, batran de 100 ani, isi deschide florile in fiecare primavara. Ani la rand, aceasta zona era des vizitata de Mihai Eminescu si iubita sa, Veronica Micle, Parcul Copou ramanand si astazi o marturie nescrisa a iubirii lor si un simbol romantic al Iasului. In centrul parcului, langa Teiul lui Eminescu (adevarat loc de pelerinaj pentru romantici), exista Bustul lui Mihai Eminescu, cat si bustul prietenului sau, Ion Creanga, ridicat in 1932. Ulterior s-a realizat Aleea Junimea, cu busturile din bronz ale membrilor sai. Cele doua turnuri de la intrare, amintind de “turnul tezaurului” de la Putna, simbolizeaza dragostea lui Eminescu pentru Veronica Micle si respectiv prietenia cu Ion Creanga.

In 1989 s-a deschis in parc Muzeul Mihai Eminescu, conceput de arhitectul Virgil Onofrei. In fiecare an, pe 15 iunie, muzeul organizeaza Sarbatoarea Teiului, avand drept ax de desfasurare “Teiul lui Eminescu” din parcul Copou. Anual are loc in Copou Targul National de Ceramica Cucuteni, care aduna mesteri olari din toata tara. Fiind un punct principal de atractie a orasului el este vizitat zilnic de catre multa lume pentru a se relaxa sau a vizita reperele istorico-culturale ale Copoului.