Parcul Trivale din Pitesti

Amenajarea parcului a inceput in anul 1900 in cadrul unei paduri seculare de stejar, devenind, in prezent, un loc favorit de promenada al pitestenilor. Padurea in care s-a amenajat parcul Trivale se pastreaza in mare parte si astazi, marginind doua cartiere ale orasului. In anul 1903, arhitectul peisagist E. Redont a facut un plan de infrumusetare a parcului, apoi a comandat in strainatate copaci ornamentali pentru a fi plantati. Zece ani mai tarziu, arhitectul Pinard din Bucuresti se ofera sa infrumuseteze parcul. In prezent este cel mai mare parc al orasului Pitesti.

Parcul Trivale, situat in partea vestica a orasului Pitesti, cuprinde 1.171 ha din renumita Padure Trivale, intinsa pe o suprafata de 1.904 ha. Vegetatia abundenta, aerul curat si racoros, fauna specifica padurilor colinare, dar si alti factori, asigura conditii optime pentru odihna si plimbari reconfortante. Zona de primire este teritoriul spre care se indreapta cea mai mare parte a turistilor veniti in padure numai pentru a gasi calmul, aerul pur, pentru a se odihni, a se destinde, cei care nu doresc sa circule prea mult. Aceasta zona este situata pe calea principala de acces (Strada Trivale), la periferia padurii. Alte amenajari si dotari intalnite in parc sunt : statuile (grupuri statuare), grota, zidurile inflorite, etc.

Locurile de joaca pentru copii

sunt amplasate grupat, nu prea departe de intrarea principala si usor accesibile. Locurile sunt oarecum izolate, prin pozitia lor, de agitatia, praful, gazele de esapament si zgomotul orasului. In felul acesta sunt create premizele favorabile participarii la diferitele jocuri ale copiilor de toate varstele. Campingul este amplasat langa restaurantul “Cornul Vanatorului”; are o suprafata de 3 ha. Pe restul teritoriului sunt amplasate casute, intr-o dezordine aparenta. De asemenea, este rezervata o anumita suprafata de teren pentru instalarea corturilor.

In parc se poate ajunge chiar din centru, parcurgand strada Trivale, umbrita de castani si marginita de vile vechi si noi, cu un aer pitoresc, cu gradinile pline de flori multicolore. Este una dintre cele mai pitoresti zone ale orasului si, trecand de Schitul Trivale, se poate ajunge, tot pe aleea ce traverseaza padurea, la Complexul Cornul Vanatorului, iar mai departe la Gradina Zoologica.