Acvariul din Constanta

Localitatea: Constanta
Judet: Constanta
Adresa: Bd. Regina Elisabeta, nr. 1
Program: 09:00 - 20:00 | Iun. - Sept.
09:00 - 17:00 | Oct. - Mai
Telefon: 0241/481.461
Fax: 0241/481.462
Website: delfinariu.ro/acvariu
E-mail: acvariu@delfinariu.ro

Acvariul din Constanta se numara printre cele mai vizitate obiective turistice din Constanta atat in sezonul estival, cat si in extra sezon. Face parte din "Complex Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta", situat la intersectia bulevardului Mamaia cu strada Soveja, alaturi de sectiuni precum Planetariu, Observator astronomic, Delfinariu, Microrezervatie, Expozitie de pasari exotice si decor. Acvariul din Constanta, prima sectie a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, amplasat la malul marii pe faleza Cazinoului, in imediata vecinatate a acestuia, este si primul acvariu public din Romania si a fost inaugurat la 1 mai 1958. Acvariul constantean a ramas cea mai mare institutie de acest gen din tara, desi ulterior si alte muzee de stiinte ale naturii au infiintat sectii cu acelasi profil. Cladirea care gazduieste acvariul a fost construita la inceputul secolului al XX-lea ca anexa a "Cazinoului" si a functionat ca restaurant pana la reamenajarea ei pentru destinatia actuala.

Institutie muzeala inedita pentru muzeele de stiinte naturale din tara datorita patrimoniului sau expozitional format in exclusivitate din organisme vii, acvariul constantean detine si colectii naturalizate de pesti si nevertebrate marine si dulcicole, apartinand diferitelor zone geografice ale globului. Pentru a facilita prezentarea vietuitoarelor dar si accesul vizitatorilor la informatii patrimoniul expozitional reprezentat de peste 100 specii (1.300 exemplare ) de vietuitoare acvatice este structurat pe mai multe sectii. La amplasarea diferitelor specii in bazine, s-a respectat pe cat posibil, criteriul taxonomic.

Sectia Marina

adaposteste specii de pesti si nevertebrate din Marea Neagra si migratori mediteraneeni. Este cea mai mare si reprezentativa sectie a Acvariului, atat prin capacitatea bazinelor cat si prin importanta speciilor prezentate. Cel mai mare bazin (30 mc) adaposteste si cea mai mare colectie de sturioni renumita pentru importanta ei stiintifica si pentru longevitatea exemplarelor in captivitate (18-20 ani). Interesante pentru vizitatori sunt si speciile non economice, mai putin cunoscute ca pisica de mare, scorpia si dragonul de mare, stelutele de mare, calutul, acul si ata de mare, corosbinele si cocoseii de mare, etc. O atractie deosebita pentru publicul vizitator o constituie prezenta bazinului de recif unde este prezent pestele clovn, pestele chirurg, domnisoarele azurii si albe, precum si ariciul de mare.

Sectia Dulcicola

prezinta specii de pesti si nevertebrate de apa dulce, care populeaza baltile si lacurile litorale dar si apele Deltei Dunarii. Alaturi de cunoscute specii de ciprinide, crap, caras, rosioara, babusca, platica, sunt prezentate si rapitoare ca somn, salau, biban si stiuca. Sectia Pesti Exotici este o adevarata incantare pentru vizitatorii Acvariului. In bazinele sale inoata varietati de pesti care apartin diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale si subtropicale: varietati de peste Piranha, pestele cutit, pestele inger, pestele lopata, pestele pisica si multe alte tipuri de pesti cu un colorit bogat.

Calitatea Acvariului constantean de institutie cultural-educativa nu este data numai de caracterul sau organizatoric, ci mai ales de caracterul stiintific care fundamenteaza activitatea de crestere, pastrare, cercetare si valorificare a acestui patrimoniu in scopul informarii, educarii si recreerii publicului vizitator de toate varstele.

Acvariul este situat pe B-dul Elisabeta, nr. 1 (Faleza Casino Constanta).