Acvariul din Tulcea

Localitatea: Tulcea
Judet: Tulcea
Adresa: Str. 14 Noiembrie, nr. 1
Program: L - Inchis
M - D | 10:00 - 18:00
Telefon: 0340/105.652
Fax: -
Website: www.icemtl.ro
E-mail: icemtl@icemtl.ro

Un obiectiv obligatoriu de vazut in orasul Tulcea este Acvariul din cadrul "Muzeului Delta Dunarii". "Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii" este de fapt vechiul Muzeu de Stiintele Naturii Delta Dunarii, amenajat dupa standarde constructive si muzeistice moderne. Centrul cuprinde o expozitie permanenta, ce prezinta in principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, un acvariu public si diverse expozitii temporare. Intr-un decor ce reda cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunarii si Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum si altor arii protejate de importanta nationala din Podisul Dobrogei, cum ar fi Parcul National Muntii Macinului.

Muzeul are 27 de bazine si diorame in care sunt reconstituite ecosistemele din nordul Dobrogei si care ilustreaza fauna piscicola din Delta Dunarii si Marea Neagra, acestora adaugandu-li-se pestii exotici. Imparatia apelor, populata de sute de pesti exotici in culori incantatoare, ii fascineaza pe cei mici. Rechini, pesti clovni, chinezesti, corali si stele de mare completeaza decorul de vis. Exista un acvariu cilindric in mijlocul caruia se poate intra ca si cum ai plonja in adancurile unei mari populate de vietati incantatoare, precum si un tunel de sticla pe sub cel mai mare bazin (45 tone) care adaposteste sturionii.

Acvariul este dotat cu instalatii moderne si are o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Prezinta o colectie formata din 24 specii de pesti indigeni intalniti in Delta Dunarii si Marea Neagra, 23 specii de pesti de recif, 8 specii de nevertebrate marine si 12 specii de corali aduse din Indonezia. Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii a devenit in scurt timp un loc preferat de localnici si turisti pentru recreere si socializare, atat datorita activitatilor pe care le desfasoara cat si pentru facilitatile create vizitatorilor: spatiul de joaca destinat prescolarilor, infoteca cu computere conectate la internet si programe interactive, sala de primire cu acces gratuit (welcome room), cafeterie, wireless, iar pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii sunt special amenajate rampa de acces, liftul interior, etc.

Programul de vizitare este de marti pana duminica, orele 10:00-18:00. Adresa Acvariului Tulcea este strada 14 Noiembrie nr. 1, vis-a vis de "Muzeul de Arta Populara". La solicitare prealabila, pentru grupuri organizate care nu au posibilitatea de a-si incadra vizita intre orele anuntate, vizitarea se poate face si in afara programului.