Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Bd. Lascar Catargiu, nr. 21
Program: Orar Oficial
Telefon: 0212/129.644
Fax: -
Website: astro-urseanu.ro
E-mail: dialog@astro-urseanu.ro

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al municipiului Bucuresti, este o institutie muzeistica, destinata popularizarii astronomiei; este o subunitate a „Muzeului municipiului Bucuresti”. Prin dotarile si facilitatile sale, ca o fereastra deschisa spre cer, el ofera tuturor celor interesati posibilitatea urmaririi prin luneta a spectacolului boltii ceresti. Istoria Observatorului Astronomic incepe in 1908, cand Victor Anestin il coopteaza pe amiralul Urseanu in „Societatea Astronomica Romana Camille Flammarion”. Amiralul devine presedintele societatii, al carei scop era infiintarea unui observator astronomic care sa serveasca la propagarea astronomiei in randul maselor. Astazi Observatorul tine de „Muzeul municipiului Bucuresti” si este deschis publicului inca din anul 1950, sub conducerea lui Matei Alexescu (1950-1964 si partial intre 1975-1978).

In fiecare seara cu cer senin, observatorul este deschis publicului care poate vedea Luna, planetele si alte obiecte ceresti, stele duble, roiuri stelare, si chiar galaxii. In zilele de vineri si sambata, au loc spectacole de planetarium care simuleaza o calatorie printre planete si satelitii lor, pana la marginea sistemului solar si a universului cunoscut. Calatoria dureaza aproximativ 45 de minute si este insotita de explicatii ample, pe intelesul tuturor. „Ziua astronomiei” este sarbatorita incepand cu anul 1973, in prima sambata senina din luna aprilie sau mai, atunci cand Luna este aproape de faza de patrar. Aceasta zi este un prilej de promovare a astronomiei prin prezentari, demonstratii, observatii astronomice in parcurile publice, si multe altele.

Observatorul Astronomic din Bucuresti a fost dotat, de-a lungul anilor, cu instrumente capabile sa asigure o buna observatie astronomica. Din 2008, gratie unei donatii, Observatorul Astronomic a fost dotat cu un telescop MEADE LX200R de 30 cm in diametru si cu o luneta care permite observarea Soarelui in alta lungime de unda.

Observatorul, situat pe B-dul Lascar Catargiu, nr. 21, sector 1, este deschis accesului public, putand fi vizitat de catre grupuri organizate sau persoane individuale. Nu sunt necesare programari prealabile insa pentru grupurile numeroase (peste 20 de persoane) este bine sa se faca o programare prin telefon sau email pentru o organizare mai buna.