Planetariu din Baia-Mare

Localitatea: Baia Mare
Judet: Maramures
Adresa: Str. George Cosbuc, nr. 16
Program: Spectacole Planerarium:
09:00; 11:00; 13:00; 15:00
Vizitare Expozitii:
08:00 - 16:00
Luni - Inchis
Telefon: 0362/401.921
Website: planetariubm.ro

La 1 iulie 1969 era inaugurat in Baia Mare primul planetariu public din Romania. Acesta a apartinut pana in luna ianuarie 1991 primariei municipiului Baia Mare. Incepand cu aceasta luna, printr-o decizie a „Inspectoratului pentru Cultura” si cu acordul primariei municipiului, complexul astronomic a fost trecut in cadrul Muzeului Judetean Maramures. In anul 2006, „Planetariul Baia Mare” se desprinde de „Muzeul Judetean Maramures”, incadrandu-se ca departament de specialitate al „Muzeului de Mineralogie Baia Mare”.

Planetariul si Observatorul Astronomic din Baia Mare este organizat pe o suprafata de 500 m², avand ca spatii utile Domul Planetariului cu proiectorul (cupola cu diametrul de 8 m si o capacitate de 100 de locuri) in care sunt realizate demonstratii cu ajutorul proiectorului stelar ZKP-1; Observatorul Astronomic cu un hol circular in jurul salii observatorului, in care sunt organizate expozitii si activitati cultural-educationale; Holul Observator si Holul Planetariu in care este organizata expozitia permanenta “Universul in Mileniul III” si Sala Multifunctionala „Gavrila Tomoiaga”, in care sunt organizate activitati educationale (sala proiectii video si atelier multimedia) si care gazduieste din 18 mai 2010 expozitia permanenta „Sistemul Solar”.

In Camera solara,

cu o suprafata de peste 100 de m², este in curs de elaborare o expozitie de astronomie si Istoria astronomiei, precum si contributii romanesti la cercetarea spatiului cosmic. Astromagazinul este organizat in holul de la intrare, incepand cu sfarsitul anului 2009 si comercializeaza in regim de consignatie telescoape, binocluri, harti stelare, carti postale si semne de carte 3D, postere, afise, alte publicatii. In curtea planetariului se organizeaza cu frecventa aproximativ lunara, sau pentru evidentierea unor fenomene astronomice, observatii astronomice.

Domul Planetariului

include o simulare a unui cer stralucitor cu peste 5.000 de stele ce pot fi proiectate in interiorul cupolei, printr-un sistem optico-mecanic constituit din 31 de elemente, fiecare proiectand cate o parte a cerului. Distribuirea stelelor pe cerul artificial precum si stralucirea lor individuala, permite o impresie vizuala a unui cer instelat, altfel vizibil cu ochiul liber numai in conditii ideale. Proiectoare speciale sunt utilizate pentru Soare, Luna (cu fazele sale), planete, Calea Lactee si alte corpuri ceresti in pozitia lor exacta. Prin rotirea proiectorului este posibila simularea miscarii aparente, zilnice, a cerului si pozitionarea sa corecta in orice moment al noptii sau a anului. Proiectorul ofera de asemenea posibilitatea prezentarii cerului de la variate latitudini, intre Ecuator si Polul Nord pentru emisfera nordica dar, cu ocazii speciale si prezentarea cerului emisferei sudice.

Planetariul Baia Mare, de pe strada George Cosbuc, nr.16, asteapta doritorii la o seara de observatii astronomice de marti pana duminica la orele orele 9:00, 11:00, 13:00 si 15:00.