Mocanita de pe Valea Vaser

Localitatea: Traseu Viseu de Sus - Paltin (21,6 Km) si retur
Judet: Maramures
Adresa: Plecare din gara CFF Viseu de Sus
Program: Iul. - Sept.:
09:00 | Zilnic
Mai, Iun., Oct.:
09:00 | J, V, S, D
Orar Oficial
Telefon: 0744/686.716
Fax: -
Website: cffviseu.ro
E-mail: info@cffviseu.com

Trenul cu aburi Mocanita din defileul Vaii Vaserului si traseul turistic al bisericilor de lemn din Maramures au fost apreciate drept "Obiectivul turistic al Anului 2013 in Romania" intr-un clasament intocmit de Asociatia "Cele mai Frumoase Sate din Romania" (AFSR). Mocanita de pe Valea Vaser este celebra, ca destinatie, atat pentru romanii, cat si pentru strainii care prefera scurte vacante la tara.

Valea Vaserului este una dintre cele mai salbatice si mai frumoase vai din Romania. Este strabatuta, pe o distanta de 43 km, de calea ferata forestiera interbelica, pastrata miraculos in perioada de glorie a drumurilor auto forestiere. Punctul de acces spre valea Vaser este orasul Viseu de Sus, care este si punctul de pornire pentru Mocanita, un tren cu aburi, ingust, al carui singur scop este de a merge spre vale.

Numita adesea „Mocanita de pe Valea Vaserului“, Calea Ferata Forestiera din Viseu de Sus se afla chiar in nordul Romaniei, la granita cu Ucraina si reprezinta o bogatie atat din punct de vedere tehnic, cat si cultural. Linia care a fost construita dupa ecartamentul austro-ungar de 760mm, duce intr-o vale de o salbaticie fermecatoare, de-a lungul raului Vaser, peste poduri si prin tunele. Calea ferata traseaza o zona impadurita enorma, unde nu exista drumuri sau sate, ci este locuita doar de ursi si lupi. Calea ferata merge de-a lungul raului Vaser si este una dintre ultimele sine de cai ferate pentru locomotivele cu aburi, care inca mai este activa, din Europa, fiind si singura din Romania care inca mai este folosita pentru a cobori bustenii de pe munti.

Din anul 2005 circula pentru vizitatori vagoane de persoane tractate de locomotive cu abur. Sezonul incepe primavara si se sfarseste toamna (mai-octombrie). Gradinitele cu lalele abia inflorite, tufele de liliac, merii clasici infloriti dar in special verdele crud al padurii si pajistilor creeaza impresia prospetimii. Odata ce valea se ingusteaza, se pot vedea gospodariile muntenesti solitare ce par niste cuiburi de vulturi. Atrag atentia vitele ce pasuneaza libere aproape de albia cu ape verzi-smarald dimineata, ce vor deveni tulburi dupa-amiaza din cauza tractarii lemnelor prin vad. Totodata, impresioneaza stancariile semete, de sisturi cristaline, calcarele, grotele disimulate intre arbustii de pe maluri sau fostele depozite de munitie, sapate in baza stancilor cu extraordinare belvederi pe varfuri. De asemenea, este posibil ca turistii sa se opreasca pe drum, la una din numeroasele halte, si sa inceapa o excursie prin munti.

Trenurile turistice urca pana la statia Paltin (km 21,6), aproximativ doua ore departare de Viseu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc placut pentru popas. Pana la intoarcerea trenului, in Paltin, turistii pot sa isi petreaca putin timp in natura, sa faca un picnic sau sa admire panorama de pe platforma amplasata pe stanca din apropiere. Un marcaj turistic cu punct rosu se afla pe malul stang geografic al Vaserului si suie la punctul de belvedere de pe crestetul unei stancarii. In Paltin exista servicii de catering cu o oferta de mancare diversificata.

Pana la devastatoarea viitura care a distrus in mare masura terasamentul caii ferate dar si podurile, mocanita ducea turistii 31 de km, pana la statia Faina, acolo unde erau amenajate cabane de lemn dar si una zidita, ce oferea gazduire turistilor. Garniturile trase de mocanita, destinate transportului de lemn suiau insa pana la statia Comanu. In gara, vagoanele de dormit au fost transformate in camere de hotel. O frumoasa locomotiva Malaxa cu abur, care circulase pe calea ferata pana la introducerea locomotivelor Diesel si a celor electrice, constituie doar un frumos decor.

Avand in vedere ca acest loc este printre putinele in care cineva poate merge intr-un vagon tras cu puterea vaporilor, in fiecare an, batrana Mocanita, atrage mii de turisti din toata lumea, oferindu-le calatorii de neuitat.