Cimitirul vesel de la Sapanta

Cimitirul Vesel se afla in localitatea Sapanta, judetul Maramures. Faima localitatii Sapanta se trage de la renumitul sau Cimitir Vesel care a devenit o importanta atractie turistica, unica in Europa. Cimitirul Vesel de la Sapanta este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania. Este celebru pentru coloritul viu al mormintelor si al crucilor, prin picturile naive care le infrumuseteaza si prin epitafurile amuzante inscriptionate pe cruci.

Este unic prin autenticitatea si creativitatea sa, prin transmiterea obiceiurilor dacice conform carora moartea nu este un sfarsit tragic, ci un moment de bucurie prin prisma apropierii de zeul suprem, Zamolxis. Legenda spune ca atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfarsit tragic ci ca pe o sansa de a intalni pe zeul suprem Zamolxis.

Crucile gravate si colorate de mesterul Stan Patras si de ucenicii sai reprezinta ironic, dar fara rautate, viata celui raposat, atat prin realizarile sale, cat si prin obiceiurile rele ale acestuia, aceasta conferindu-i o nota de originalitate deosebita si unicitate in intreaga lume. Nici o cruce nu e terminata fara o scurta poezie, cateva rime simple, intre 7 si 17. Epitafurile sunt sincere, spontane si scrise la persoana I, adevarate mesaje adresate de persoana decedata celor care traiesc. Cele peste 800 de cruci pictate constituie o arhiva vasta care prezerva istoria locuitorilor din Sapanta.

Se remarca de asemenea caracterul filozofic al creatiei mesterului Stan Patras. Se observa o antiteza intre relativitatea mortii si caracterul dinamic al vietii, argumentul principal sugerat fiind evadarea din neant prin arta. Intreaga viata a satului este in stransa legatura cu acest cimitir. Intreaga populatie a Sapantei, de la pastori, fermieri si padurari la doctori si muzicieni a pastrat, de-a lungul timpului, vii traditiile si obiceiurile sacre ale comunitatii, avand o contributie majora la dezvoltarea culturii si a constiintei nationale, a memoriei colective, creandu-se astfel o atmosfera vesela si nu in ultimul rand o noua conceptie asupra existentei pe fondul melodios al imnului vietii. Spiritul creativ al lui Stan Ioan Patras a facut ca acest monument al Sapantei, Cimitirul Vesel, sa fie si astazi un vestigiu al culturii si civilizatiei romanesti.

Crucile cimitirului sunt realizate din lemn de stejar. In partea superioara este sculptata o scena din viata decedatului, surprinzand un moment relevant pentru trecutul acestuia. Scenele sunt simple si, am putea spune chiar naive in stil, dar aduc din trecut viata locuitorilor satului, prezentand un aspect relevant din viata fiecaruia. Ele prezinta femei torcand lana, tesand covoare sau facand paine, barbati care taie lemne sau ara pamantul, pastori cu turmele, lucratori in lemn, lautari si multe alte ocupatii.

Pentru fundal se utilizeaza o culoare albastra, cunoscuta ca “Albastru de Sapanta”. Culoarea albastra a acestor creatii originale este un simbol al sperantei si libertatii. Albastrul de Sapanta se imbina armonios cu o sumedenie de nuante vii. Scenele sunt pictate folosind culori vibrante: galben, rosu, alb si verde.

Impreuna cu minunile Maramuresului, vizitarea cimitirului din Sapanta reprezinta o experinta unica in viata. Pana si jurnalistii de la New York Daily News au publicat un amplu material despre Cimitirul Vesel din Romania. Acestia au scris si despre tamplarul Stan Ion Patras cel care a creat majoritatea crucilor din cimitirul din Sapanta. Cimitirul este pe locul doi intr-o ierarhie mondiala a monumentelor funerare, dupa mormintele faraonilor din valea Regilor.

In opinia unor specialisti (I. Vladutiu, 1981) traditia crucilor pictate in Sapanta este anterioara lui Patras. Insa acestui mester ii revine meritul „de a fi generalizat imbinarea, pe acelasi monument funerar, a basoreliefului in lemn cu pictura naiva si versul popular, creand un stil si un limbaj propriu de exprimare. I. Vladutiu spunea despre Cimitirul Vesel ca poate fi considerat un„ original muzeu cu valoare estetica, etica si sociala. In prezent, in cele doua cimitire din Sapanta se afla cateva sute de cruci pictate in stil Patras, realizate de artist sau de ucenicii acestuia.