Mausoleul de la Marasesti

Mausoleul de la Marasesti a fost construit intre anii 1923-1938 in memoria eroilor Primului Razboi Mondial. Edificiul a fost ridicat in locul in care s-au desfasurat luptele de la Marasesti unde, desi armata romana a iesit invingatoare, a pierdut totusi pe campul de lupta peste 21.000 de soldati. Monumentul a fost construit dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu, lucrarile fiind supravegheate de Regina Maria. Faimosul mausoleu este un impunator monument funerar dedicat eroilor Primului Razboi Mondial. Monumentul adaposteste osemintele a peste 5.000 de soldati romani, in aproximativ 170 de cripte individuale si comune.

Monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor de la Marasesti este unicat, atat prin valoarea lui arhitecturala cat si ca proportii. Construit din beton armat si placat cu blocuri de andezit, monumentul are o forma circulara, iar partea superioara este terminata cu o cupola, cunoscuta drept „Cupola gloriei", a carei baza este flancata de patru vulturi din granit. Cupola este decorata cu basoreliefuri semnate de artistii Cornel Medrea si Ion Jalea ce ilustreaza scene din batalia de la Marasesti. In prezent, mausoleul adaposteste mormintele a 5.073 soldati si ofiteri. Trei terase suprapuse conduc spre intrarea in cupola, care este decorata in interior cu o pictura creata de artistul Eduard Saulescu. La parterul mausoleului se afla criptele care adapostesc osemintele soldatilor si ofiterilor romani.

Intregul ansamblu este format din: Mausoleu, Muzeul Luptelor de la Marasesti, platforme si terase exterioare, terasarea in trepte, alei de acces, ansamblul statuar si monumentul ce marcheaza perimetrul in care a fost amplasat Mormantul Eroului Necunoscut intre anii 1950-1993. In Mausoleu se afla depuse ramasitele eroilor din peste 250 de mari unitati ale Armatei Romaniei: Regimentele 18, 23, 31, 41, 48, 75 Infanterie; 1.926 eroi nominalizati, 106 eroi necunoscuti – depusi in 152 cripte individuale; 8 cripte comune cu 3.000 eroi si 600 in osuarul central de sub sarcofagul generalului Eremia Grigorescu (reinhumat aici in 1924). In Culoarul Cavalerilor se afla criptele eroilor: lt. Gabriel Pruncu, lt. col. Arthut Virtejanu, copilul-erou Maria Ioan Zaharia, mr. Grigore Ignat, preotii Ionescu Cazacu Stefan si Nicolau Grigore. Muzeul Luptelor de la Marasesti cuprinde fotografii si diverse documente, armament si echipament militar din dotarea armatei romane la vremea respectiva, precum si obiecte personale ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, cazuta in timpul luptelor desfasurate pe valea Susitei.