Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi

Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman in Adamclisi, la 60 km distanta de Constanta, ridicat in cinstea Imparatului roman Traian intre anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor in anul 102 d.Hr. Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul Romaniei. Primele sapaturi au fost intreprinse incepand cu anul 1882 de catre Grigore Tocilescu. Monumentul triumfal de la Adamclisi sau Tropaeum Traiani, cum i se mai spune, se afla la 60 de kilometri de Constanta.

Monumentul triumfal avea o inaltime de 39 m, o forma circulara cu un diametru de 38 m, fiind alcatuit dintr-un nucleu cilindric de dimensiuni apreciabile (12,6 m inaltime; 31 m diametru), construit din zidarie bruta, inconjurat la baza de o platforma circulara cu 7 trepte de piatra. Nucleul era imbracat in blocuri de piatra care se continuau cu un rand de metope in numar de 54. Din cele 54 de metope initiale, se mai pastreaza doar 48, sculptate in basorelief cu scene din timpul luptelor cu geto-dacii. Platforma circulara din jurul nucleului cilindric este formata din 7 trepte de piatra. In partea superioara se gaseste trofeul bifacial, care infatiseaza o armura cu patru scuturi cilindrice. Acesta este, de fapt, un trunchi imbracat in armura clasica, la picioarele caruia se gasesc si arme. La baza trofeului se afla doua grupuri statuare fiecare continand reprezentarea trupurilor a trei captivi.

Pe una din fetele soclului hexagonal a fost descifrata o inscriptie din care rezulta ca monumentul era inchinat “Zeului Marte, razbunatorul” de catre “Nerva Traian August, imparat si cezar, invingatorul germanilor si dacilor, fiul divinului Nerva, mare preot, pentru a XIII-a oara tribun, pentru a VI-a oara imparat, pentru a V-a oara consul, parintele patriei.”

Monumentul a fost reconstituit in 1977 de catre arheologi dupa modelul originalului si este format dintr-o baza cilindrica, deasupra careia se afla un acoperis conic, din care se ridica partea hexagonala. In varful edificiului se afla armura cu cele patru scuturi. Monumentul triumfal facea parte dintr-un ansamblu care mai cuprindea si un altar funerar, pe ai carui pereti se aflau inscrise numele celor aproape 3.800 de soldati romani cazuti, se pare, in lupta de la Adamclisi, si totodata, mai cuprinde un mausoleu format din trei ziduri concentrice, in care ar fi fost inmormantat comandantul care, cu pretul vietii sale, a decis victoria in anul 102.