Opera Nationala Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Bd. Mihail Kogalniceanu, nr. 70-72
Program: -
Telefon: 0213/146.980
Fax: 0213/102.660
Website: operanb.ro
E-mail: onb@operanb.ro

Opera Nationala Bucuresti este una din cele patru Opere nationale din Romania, fiind cel mai mare teatru liric al tarii. Institutionalizarea s-a petrecut in 1921, prima stagiune fiind deschisa cu un grandios Lohengrin dirijat de George Enescu. Denumirea de „Opera Romana” fusese utilizata cu mult timp inaintea unei cladiri special destinate teatrului liric din capitala Romaniei. Compozitorul, dirijorul, cantaretul si profesorul roman George Stephanescu a fost cel care a luptat mereu pentru fondarea acestei institutii artistice, pe care a intemeiat-o sub denumirea de Compania Opera Romana. Trupa lirica bucuresteana s-a lansat la 8 mai 1885, prezentand treptat un repertoriu tot mai bogat, alcatuit din opere italiene si franceze de mare popularitate, cat si vodeviluri si opere comice din creatia nationala, in care evoluau primele mari voci autohtone.

Pana in 1953, trupa a fost gazduita de Teatrul National, apoi de Teatrul Lyric (Leon Popescu), Teatrul Eforie (Carol cel Mare) si Teatrul Regina Maria. Cladirea actuala a fost construita in 1953, prilejuita de apropierea Festivalului Mondial al Tineretului si al Studentilor ce urma sa fie gazduit de Romania. Sala de spectacole, cu o capacitate de 952 de locuri, are forma de potcoava. Scena are 24 m latime, 20 m adancime si 30 m inaltime. Ocazional se tin spectacole si in Foaierul Galben, care are o capacitate de maxim 200 locuri. La ultimul etaj exista Muzeul Operei. Spectacolul inaugural a avut loc pe 9 ianuarie 1954, cu premiera operei Dama de pica de Ceaikovski, iar primul balet a fost Coppelia, la 10 ianuarie 1954.

Proiectul este intocmit de catre un colectiv pluridisciplinar sub conducerea prof. Arh. Octav Doicescu, care este autorul solutiilor functionale si de arhitectura. Este o arhitectura sobra, decenta, dar monumentala si o volumetrie clara, cu pilastri si arcade pe doua niveluri, cu statui pe pilastri, bandouri de separare a registrelor, cornisa profilata si un fronton retras peste intrarea principala, care este flancata de compozitii sculpturale cu tematica, adosate pe plinurile laterale. Fatadele laterale continua registrele componente ale volumului si ritmuri intrande foarte riguroase si ancadramente de goluri simple si goluri grupate pe verticala.

Fiecare stagiune prezinta cel putin trei premiere de opera si balet. Cu cinci spectacole saptamanale, Opera se situeaza pe primul loc in privinta densitatii reprezentatiilor in peisajul artistic romanesc. Repertoriul cuprinde in prezent aproximativ trei duzini de titluri de lucrari din fondul muzical si coregrafic universal, cat si creatii romanesti. Selectionarea artistilor sta sub semnul rigorii profesionale, Opera avand o solida reputatie internationala in privinta calitatii cantaretilor, balerinilor si montarilor. Sunt de asemenea invitati sa colaboreze interpreti, dirijori, coregrafi, regizori si scenografi de renume, din Romania si din strainatate.

Opera Nationala Bucuresti este localizata in Sectorul 5, pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu, nr. 70, Bucuresti.