Teatrul National I. L. Caragiale
Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Bd. Nicolae Balcescu, nr. 2
Program: -
Telefon: 0213/139.175
Fax: 0213/123.169
Website: www.tnb.ro
E-mail: secretariat.tnb@gmail.com

Teatrul National Bucuresti I. L. Caragiale (TNB), inaugurat in 1852, este considerat cel mai mare teatru din Romania. De la inceputurile sale a fost un mediu cultural unde s-a putut crea o dramaturgie nationala, unde publicul romanesc a fost familiarizat cu cele mai noi si mai interesante scrieri dramatice universale, unde s-a afirmat intaia scoala de regie romaneasca si unde s-au format generatii de mari actori, de drama si de comedie. Cladirea in care functiona teatrul a fost ridicata intre 1846 si 1852, dupa planurile arhitectului Joseph Heft. Cladirea a fost demolata dupa avariile suferite din cauza bombelor germane din august 1944. Actuala cladire a teatrului a fost inaugurata in versiunea ei originala in decembrie 1973, dar in anii 1980, la cererea lui Nicolae Ceausescu, cladirea a fost complet remodelata la exterior si partial la interior.

In prezent sunt in curs lucrari de reconstructie a Teatrului National I.L. Caragiale, lucrari care au demarat in data de 15 martie 2011, salile teatrului functioneaza in regim normal si toate spectacolele se desfasoara conform programului anuntat saptamanal. In urma lucrarilor de renovare numarul locurilor din sali creste de la 1.720 la 2.880 si vor exista mai multe sali decat in varianta din 1973 a cladirii, astfel: Sala Mare (tip italian) 900 locuri, Sala Studio (transformabila in tip italian, elisabetan, arena) 590 locuri, Sala Atelier (teatru experimental) 250 locuri, Sala Pictura (transformabila in tip italian,elisabetan, arena) 300 locuri, Sala Mica (transformabila in tip italian redus, elisabetan, arena) 240 locuri, Sala in Aer Liber, 300 locuri, Sala Media (multifunctionala: expozitii, recitaluri, reuniuni, conferinte, proiectii – cu scaune insiruite) 300 locuri. In prezent, Teatrul National Bucuresti isi prezinta spectacolele in patru sali: Sala Mare (1.155 locuri), Sala Amfiteatru (353 locuri), Sala Atelier (fara scena fixa, 94-219 locuri) si Sala Studio 99 (fara scena fixa, 75-99 locuri).

La subsolul cladirii se afla “Muzeul Teatrului National I.L.Caragiale”, redeschis in decembrie 2001, dupa ce a stat inchis timp de 23 de ani. Patrimoniul muzeului dateaza din 1942, din timpul directoratului lui Liviu Rebreanu. Aici puteti gasi tablouri, sculpturi, fotografii originale, obiecte personale si costume ce au apartinut marilor actori de altadata, piese de mobilier, precum si documente rare, cum ar fi manuscrise apartinand lui Caragiale, Davila sau Delavrancea.

Obiectivul principal il constituie promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone si universale, pe plan national si international. Activitatea teatrului este organizata pe principiul stagiunilor, stagiunea teatrala incepand, de regula, la data de 15 septembrie a fiecarui an. Printre personalitatile vremii care s-au aflat la conducerea Nationalului se numara: Costache Caragiale (primul director), Matei Millo, C.A. Rosetti, Alexandru Odobescu, Ion Ghica, Grigore C. Cantacuzino, I.L. Caragiale, Alexandru Davila, Pompiliu Eliade, Ion Bacalbasa, Constantin Radulescu-Motru, Victor Eftimiu, Ion Minulescu, Liviu Rebreanu, Ioan Gr. Perieteanu, Ion Marin Sadoveanu, Camil Petrescu, Haig Acterian, Nicolae Carandino, Tudor Vianu, Zaharia Stancu, Radu Beligan, Andrei Serban.

In cei peste 150 de ani de existenta, Teatrul National Bucuresti a prezentat pe scena multe din cele mai semnificative piese din dramaturgia universala. A avut reprezentatii de succes atat in tara cat si in afara ei: Franta, Germania, Austria, Iugoslavia, Italia, Anglia, Spania, Portugalia, Grecia, Brazilia, etc.

Este situat in centrul capitalei, vizavi de Universitate, pe Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 2.